Bloggosfärens makt ökar ändå..

Alla vi som jobbar dagligen med vadsomhelst rörande just Internet vet ju att bloggarna har ett visst inflytande när det gäller att forma åsikter och beteende hos vanliga Svenssons.

På senare tid så har jag märkt att det inflytandet har ökat trots åtgärder från vissa stora organisationer. Som exempel har vi ju till exempel Newsmill som vill kapa åsiktsskribenter för att deras tankar ska bli publicerade på deras site istället för respektive privat blogg. Problemet här är att det inte är skribenterna själva som framhäver sina bästa artiklar utan det sker genom andra processer.

Jag ser det som en positiv utveckling att privatpersoner kan få sin röst hörd när det gäller vilket ämne som helst. Varje gång en privatperson skriver en artikel som kanske är inpolitiskt inkorrekt så minskas chanserna att denna artikel skall bli framhävd. Nu snackar jag inte bara om Newsmill utan alla stora mediesajter som har skribenter både professionella som amatörer. Enligt mina erfarenheter (via samtal, konversationer osv) så vet jag att de som är skribenter på mediasajter etc har en begränsad frihet när det gäller att skriva fritt. Skribenterna vet sina gränser och skulle aldrig våga att skriva något kritiskt eller någonting (outside the box). Definitionen på frihet i det här fallet är när man tar beslut som man känner är riktigt men inte vet vad andra ska tycka.

Ärligt talat så är det här fruktansvärt tragiskt men sätter man sig in i skribenternas verklighet så ändras bilden. De blir hånade och utskrattade om de kommer med alternativa och ärliga teorier rörande specifika ämnen. De vill ha kvar sina jobb… utan lön så är det svårt att betala hyran.. Kan du förstå deras situation? Har man familj + villa + banklån och bil så är det inte så kul att stå utan inkomster.. Nu har jag ruckat lite på din verklighet men jag kan lova dig.. jag har historier som är mycket värre än denna.

Jag tog steget att bli egenföretagare för cirkus ett år sedan. Det är nog ett av de bästa besluten i mitt liv. Man ser så mycket. Man lär sig att se situationer, beteenden, beslut, åsikter, bemötande, konfrontationer, stress, beslutsamhet, lögner och val etc på ett helt nytt sätt (i affärslivet). Detta har också gjort att jag blivit mer öppen och orädd att handla helt enligt mina egna känslor. Jag förstår och erkänner att jag varit stängd men samtidigt får jag den insikten att de som fortfarande är ekorrar i arbetshjulet inte har sett den andra sidan. Jag uppmanar alla som är anställda på bolag/företag där de känner att de cirklar i ett hjul att prova någonting nytt. Detta är en av de anledningar till varför jag skriver denna bloggpost..

(nu är min WP installation inte med på noterna, annars hade här funnits en symbolisk bild)

Aktuellt när det gäller detta är exempelvis Twinglys beteende..

Twingly skapar massvis med inlänkar från privata bloggare till stora mediasajter som SVD och liknande. Det bloggarna får tillbaka är tillfälliga besökare medans mediasajterna får massvis med inlänkar. Detta kommer leda till att de stora mediasajterna får en mycket bättre ranking på Google.se gällande aktuella artiklar. Detta leder till att på lång sikt så får de stora mediasajterna större makt i jämförande med privatbloggarna.  Viktigt att påpeka nu är att bloggarna inte får tillbaka länkar utan istället tillfälliga länkar i javascript från de stora mediasajterna. Personligen så känner jag ju Anton (som jobbar på Twingly) och förväntar mig ett bra svar från honom angående detta. Så Anton.. Mer makt åt bloggosfären eller till era kunder? Det lilla jag vet om Anton och det intrycket jag fått av honom är att han är ärlig och bra på att kommunicera så förvänta er ett bra svar :) Missförstå mig inte nu jag tycker Twingly har mycket positivt att komma med bla deras topp 100, men frågan måste ställas… Jag hoppas att ni fattar vad jag menar. Jag är övertygad att personalen på Twingly fattar detta i synnerhet Anton.

Egentligen så har jag mycket mer att säga men det får räcka för denna gång. Måste ju chilla lite osså :)

2 reaktioner till “Bloggosfärens makt ökar ändå..”

 1. Twingly kan hålla med om att det kan upplevas som ett litet märkligt förhållande när vi bloggar länkar in till tidningarna men inte får tillbaka direkta länkar. Visserligen kan man kanske fundera en del på hur de trots allt räknas mer indirekt men det får bli senare.

  Ser för egen del mest positivt med det hela. Det brukar kunna ge en hel del besökare på när man pingar en tidning. Ibland rätt så många kommentarer samt återkommande besökare och i slutändan alltid någon annan bloggare som länkar till en.

  Fast din slutsats där att det på sikt kommer bli en förskjutning till tidningarna tror jag det finns en möjlighet/risk i. Om man nu bortser från det du tar upp om UPS där en del saker som engagerar många kan ge genomslag. Fast det var ju riktat specifikt mot ett företag, som antagligen inte anlagt motåtgärder än.

  Tittar man på en del andra frågor som FRA ser man att där en sökning på FRA-lagen ger att fem tidningar finns med i topp tio. Lite oväntat kanske då man trodde att en del bloggar skulle placera sig högre.
  Egentligen skulle man kunna säga att med Twingly håller tidningarna på att ta tillbaka den mark som de tappade till bloggarna.

  (Skall utveckla det där lite mer in en bloggpost senare)

Kommentera