Nu har Macbook Air släppts

De som spekulerade hade rätt. Den nya bärbara datorn från Apple heter Macbook Air. Den marknadsförs nu som världens tunnaste notebook. Efter att ha kollat på reklamvideon för Macbook Air på Apple´s Hemsida så kan man inte göra mycket annat än att hålla med. Det intressanta är nu vad en Macbook Air har för pris? 16.495 kronor kostar den i nuvarande stund på svenska Apple Store. I USA kostar den $1799 och det är tyvärr alltid lite prisökning om man vill köpa den här i Sverige. Det kan ju vara en fördel med svenska bokstäver på tangenterna.

Jag hoppas på att Macbook Air inte låter som ett sågverk heller eftersom de vanliga Macbookarna är rätt tysta om man jämför med vanliga PC laptops. Den kommer i 2 olika versioner och det är en light-version samt en lite tyngre med nyare teknik och bättre prestanda. Se mer på Apple´s svenska sida om Macbook Air. Lite fakta för den lättare versionen:

  • 1,6 GHz Intel Core Duo processor
  • 2 GB minne
  • 80 GB Hårddisk (4200-rpm PATA hard drive)
  • Trådlös (Built-in 802.11n Wi-Fi2 and Bluetooth 2.1 + EDR)
  • 13″ Skärm
  • Batteritid 5 timmar
  • Gjord i Aluminium

Macbook

Frestande produkt men en aning dyr. Man trodde väl att Apple skulle sänka priset på sina vanliga gamla Macbooks när denna kom men de har fortfarande samma pris. Man vill ju gärna ha en Mac och prova hur det är att jobba på Internet med en sån. Frågan är om det inte är smartare att köpa en vanlig Macbook istället för en Air modell.

Macbook Air?

Uppdaterat! Nu har Macbook Air släppts i Sverige och här kan du se Steve Jobs Keynote på video.

Idag (15 Jan) så är det dags för MacWorld Expo i San Franscisco. Det skulle säkert vara rätt så trist om inte det nu blir så att Apple kommer släppa nya Macbook modeller. Det ryktas om att en ny modell med namnet Macbook Air kanske blir den stora överraskningen. Mac/Apple ska ju alltid vara så hemliga av sig och de har ändå lyckats ganska bra med att hålla allt dolt för allmänheten. Det ska bli intressant att se vad Apple spottar ur sig. Jag har iaf hittat lite info om det hela. Jag har aldrig ägt en Mac heller men snart är det nog dags. Det är klart att Marcus ska ha en Mac.

Apple Macbook

Här kommer lite preliminära fakta angående Macbook Air, om den nu kommer heta exakt så vet jag ännu inte.

Det där med priset har jag svårt att tro. Även fast den kommer kosta mer i Sverige så låter det ändå förvånansvärt billigt. Vi får veta snart eftersom svenska Apple Store antagligen kommer uppdatera sin webbshop inom kort.

Lite skvaller hittar du här på Macrumors.com.

Ibland går utvecklingen bakåt

Alla som har mycket elektronik hemma har en sak gemensamt……

Vi hatar sladdar/kablar!

Innan digital TV fanns så behövde man 2 sladdar för att se på TV….
1 ström kabel
1 antenn sladd

Nu när digital boxen har kommit så behöver man 4 sladdar….
1 ström kabel till tv´n
1 ström kabel till digital boxen
1 anslutnings kabel till digital boxen
1 anslutnings kabel till Tv´n från digital boxen

Idiotiskt eller hur! ;)
Dessutom får man ju en extra fjärrkontroll när man skaffar digital box…. som iofs kan ersättas med en multi fjärr.. men det kostar ju pengar… någonting som man kan lägga på bättre saker än multi fjärr kontroller….

Samma idioti förekommer även på andra områden när det gäller internet uppkoppling samt IP telefoni etc….
För ett tag sen var det på gång med så mycket trådlöst som möjligt samt smarta lösningar som t.e.x att göra kablar som är både ström kabel samt anslutnings kabel i ett till t.e.x skrivare etc…..

Hehe! Att det just är enbart 2 extra kablar att sköta till digital TV´n kanske inte är något att klaga på, men om man har som mig (över 200 sladdar och kablar) så måste man köpa möbler som man kan proppa in alla transformatorer, modem sladdhärvor etc i…..

Nu ska jag sluta köpa saker som går på el ;) och börja odla tomater på keyboarden känns det som :)
Tur iaf att Clas Ohlsson finns, där finns massor av sladd samlare etc :) hehe!
Jag ska försöka ta bilder sen på lägenheten när allt är klart d.v.s det stora sladd gömnings projektet…

Sladdar suger!!!

Plasma TV och LCD TV

Så här strax precis innan fotbolls VM så är det många som går och sneglar efter en ny TV och då gärna också storbild. Men vad ska man egentligen välja Plasma eller LCD? Vad är mest prisvärt och vad passar ens egna behov bäst egentligen.

Både Plasma och LCD har ju samma grund ide nämligen att ge dig en knivskarp bild samt inte vara i väggen allt för mycket. Rent generellt kan man säga att Plasma Tv´n har högre kontrast än sin konkurrent LCD Tv´n, och är man ute efter ett stort antal tum så år plasman en vinnare för att den kan hantera ett större kontrast omfång bättre.

Så här ser det ut om man ser på Star Trek på en plasma
Plasma Television

Koppla datorn till Tv´n

Ska man däremot koppla sin dator till Tv´n det vill säga utsätta Plasman eller LCD´n för statiska bilder så är LCD´n överlägsen och helt klart det självklara alternativet om man vill koppla sin TV till sin dator.
För kunde betraktnings vinkeln vara ett problem på en del TV apparater men det är bättre med det nu, köper man en hyfsad TV vare sig Plasma eller LCD så behöver man inte ligga sömnlös och oroa sig för att personen som sitter i hörnet på soffan inte ser bilden ordentligt :) Dock så leder fortfarande Plasma TV´n när det gäller betraktnings vinkeln och är faktiskt ohotad av LCD TV´n.

Skillnaden i livslängd på LCD TV och Plasma TV

En plasma TV kalkyleras att börja tappa bildkvalitet efter cirka 10 år om du ser på TV ofta…. så mycket som upp till 7-8 timmar om dagen. Vinnaren när det gäller just livslängd är LCD TV´n överlägset.
En LCD TV kan dessutom aldrig få inbränningar till skillnad från plasma TV´n som i vissa fall kan ta skada av inbränningar p.g.a stillbild redan efter en kvart.

LCD´n har många fördelar över Plasman men dock så leder Plasman på det som 95% av oss tycker är det viktigaste nämligen bildkvaliteten.

Plasman är känd för bättre bild, men LCD TV´n har många starka fördelar
LCD-TV

Vad ska man välja? Plasma eller LCD ?

Har man tänkt att koppla in TV´n till datorn ofta eller kanske ha det så jämt och ständigt så är LCD tv´n det självklara valet. LCD tv apparater blir ohyggligt dyra efter ca ”32” så om man är ute efter en större än så bör man rikta in sig på en Plasma redan från början för att slippa höra priset på dom större modellerna av LCD Tv´s. Så det är högst inviduellt att välja mellan en plasma eller en LCD tv och det finns egentligen inte någon riktigt självklar vinnare… visst vore det mycket enklare om det var så ;)

HDTV
Plasma och LCD är idag oftast kompatibla med HDTV precis som med så många andra finesser, förvänta dig bara det bästa nnär det är dags för ett inköp. Viktigt!!!!!!! Gör bara ingen dundertabbe och köp en vägg tv med en scart ingång som är riktad mot väggen el liknande.. hehe! Jo tekninken går snabbt framåt men vi kommer alltid ändå få irritera oss på korkade design lösningar ;) hehe!

En riktigt snygg plasma med ljudanläggning
Plasma TV

Några saker att tänka på när du väl bestämt dig

Väggfästet – Om du tänkt hänga upp TV´n på väggen som så många andra så snåla inte utan ge några hundra lappar extra för att slippa just idiot konstruktioner och liknande minst lika irriterande inslag.

Jämför priser – Självklart bör bra tjänster som Pricerunners jämförelse av TV apparater, Prisjakts jämförelse av LCD och Plasma och liknande användas.

Onödigt vetande: Ska du ut på höghöjds äventyr så ska du ta med dig en LCD Tv då plasma Tv´n har stora problem att funka fläckfritt på höjder över 2000 meter.