Kategorier
Internet kategori

Hur man läser RSS (ja även för avancerade användare)

Jag prenumererar på en hel del bloggar via RSS. Jag försöker att inte lägga till för mycket feeds från bloggar jag är osäker på innehållet från.

Det finns dock de bloggar som har ett expertområde där skribenten/bloggägaren är mycket kunnig inom. Samtidigt så postar de mycket orelevanta inlägg om andra ämnen jag är helt ointresserad av. Lösningen är då att gå direkt in på deras kategorisidor och sedan klicka på RSS ikonen i din webbläsare. Om de har WordPress som CSM eller något annat modernt publieringsverktyg så får du då upp RSS-strömmen från ditt favoritämne.

Det låter enkelt eller hur? men grejen är att merparten av de flesta som använder RSS-läsare (även de med stor internetvana) endast lägger till feeds från huvudsidan. Detta kan man ju iofs enkelt försöka lösa genom att tydligt på sin huvudsida peka på sina populäraste feeds. Eller iaf från en undersida. Ett exempel är SVD som har en rätt tydlig och bra RSS uppdelning på en undersida jag hittade på SVD.se

SVD RSS
SVD RSS

Ett till exempel är min egen blogg. Det finns enbart sex stycken RSS-prenumeranter på min kategori sökmotoroptimering. Trots att detta utan tvekan är det folk oftast besöker min blogg för. Totalt på min huvudsida så har jag hundratals prenumeranter enligt Feedburner men jag misstänker att merparten av dessa endast är ute efter SEO-tips och liknande.

Så slutsatsen är enkel. Har du en blogg där du skriver om helt olika ämnen men ändå har ett specialämne som du kan lite mer om. Då vet du att du har många läsare som intresserar sig enbart för det ämnet, så visa då det specifika feedet på din startsida eller framhäv det på annat sätt.

1 svar på ”Hur man läser RSS (ja även för avancerade användare)”

Ett annat tips är att använda en bra rss läsare (själv kör jag http://www.superstart.se som är riktigt bra) och sedan kanske pipa ihop flöden via t.ex Yahoo pipes pipes.yahoo.com/pipes/.

Pipes är när man lägger ihop flera flöden till ett flöde.

Kommentera