Kategoriarkiv: Internet kategori

Allt som handlar om Internet i största allmänhet. Som exempelvis domäner, CMS, webbtjänster och liknande.

 

Bild under, testar funktioner.

SEO video

 

Empire Avenue

För dig som missat det så är Empire Avenue ett roligt spel där man köper och säljer aktier i varandra. Det är baserat på sociala nätverksprofiler och allt du behöver för att komma igång är ett Facebook eller Twitter-konto. Du får mer poäng när du är aktiv i sociala-medier som Facebook, Twitter, Instagram, Youtube eller liknande. Använder du ofta likande tjänster är det här ett spel för dig.

När andra människor på Empire Avenue köper aktier i dig så stiger ditt värde. Du får också vara noga med vart du placerar dina pengar när du köper aktier i andra för att få din portfölj att växa.

Min profil hittar ni här: MacWestberg på EA

Empire Avenue
Empire Avenue

Joina Empire Avenue du också! Det är ett roligt spel där man lätt blir beroende av att stiga i värde.

Se hur många Retweets du har på Twitter

Ett snabbt och enkelt verktyg för att hitta dina mest populära och retweetade tweets hittar du på mytoptweet.com. Av någon anledning så finns inte denna funktionalitet i Twitter redan. Med detta verktyg så får du en snabb överblick på antal retweets. Det passar perfekt för dig som har företagskonto då man snabbt ser vilken typ av innehåll som har potential att bli populärt och som fungerar för spridning. Det passar även väldigt bra för ditt privata konto eller varför inte snegla på dina kompisars/kollegors konton.

Ett trevligt litet verktyg som är bra att ha om du vill ha stenkoll på ditt Twitter-konto.

Top Retweets på Twitter

 

Grooveshark är det nya Spotify

Ni som har Spotify och har tröttnat på all reklam och det här med att man bara kan spela en låt 5 gånger så finns det sedan en tid tillbaka ett annat alternativ som kallas Grooveshark. Visst så kan man betala 50 eller 100 kronor för ett Spotify Unlimited eller Premium konto. Det är inte så dyrt och är man en musikfantast som använder tjänsten väldigt ofta så kan det vara värt pengarna att använda Spotify. Men! jag tänkte tipsa om ett alternativ här som ni hittar på grooveshark.com.

Grooveshark har inte alls lika bra utbud på musik som Spotify men här finns ändå väldigt mycket bra musik att lyssna på. Med tanke på att det är gratis (just nu) så kan man helt enkelt inte klaga på Grooveshark.

Grooveshark
Grooveshark – Menyn påminner väldigt mycket om Spotify.

Precis som på Spotify kan man välja en tilläggstjänst om man vill lyssna på musik i mobilen. En bra grej med Grooveshark är att man kan logga in via sitt Facebook eller Google-konto vilket underlättar en hel del och gör tjänsten lite enklare och bättre.

Gratisversionen av Grooveshark påminner väldigt mycket om hur Spotify en gång i tiden var när det var nytt i Sverige. Får Grooveshark ett större och mer genomtänkt bibliotek av låtar så kan det bli riktigt bra. Funktionaliteten på tjänsten är det inget som helst fel på och den fungerar väldigt bra.

Undvik Domain Renewal Group

Idag fick jag ett brev från Domain Renewal Group postat från Jamaica, NY.

Min första tanke var att det var säkerligen en gammal domänregistrar som jag haft som nu ville göra lite reklam. Fel hade jag.

Jag skriver den här posten för att varna andra som fått brev från DRG. Ni behöver alltså inte betala denna förslag till faktura om ni fått liknande brev själva.

Här kommer en bild på brevet som jag tog med kameran:

Förslag till betalning från Domain Renewal group
DNG – klicka för större bild.

Några tecken på att något fishy är på G kan läsas i listan under:

1: Jag har ingen registrar som kallar sig Domain Renewal Group av vad jag kan minnas.

2: Domänen svenskseo.com har jag nyligen förnyat.

3: Postat från Jamaica NY, men de vill att jag skall skicka tillbaka till London, England. De vill dessutom att jag skall betala porto. Ska jag ge bort mina kreditkortsuppgifter till någon så kunde de ju iaf ha betalat portot kan man tycka. Snålt av dem.

4: Frågar efter kreditkortsuppgifter. Hur ofta skriver du ner dina kreditkortsuppgifter på brev via request och skickar till okända mottagare? Inte ofta va, och om du gör det så lägg av med det. Det här är den tydligaste varningsklockan.

5: Efter lite snabb-googlande så får jag intrycket av att Domain Renewal Group i stort sett bara har negativt skrivet om sig.

6: Google´s förslag är ändå för roligt precis då man skrivit klart Domain Renewal Group, se bild:

Google sökning
Google sökning

För er som är intresserade tog jag även ett foto på DRG`s avtal, klicka för att förstora.

Avtal
Avtalet

Många bloggare verkar ha blivit kontaktade av DRG. Det märker man om man söker lite på Google.

Trots att det finns mycket redan skrivet som varnar så kan jag tänka mig att vissa ändå skriver ner sina kreditkortsuppgifter och skickar in till London. Detta beror nog oftast på oerfarna webmasters som precis börjat med domäner, webbhotell och hela den grejen. Men nu vet ni.

Ny tidning för bloggare – BloggGuiden

Det finns nu en tidning att köpa i handeln för dig som gillar att blogga eller vill börja med det.

Bara en tidsfråga iofs men jag vart faktiskt lite häpen då jag nu sett en ”bloggtidning” på tidningshyllorna i tobakskiosken.

Ok, här är dealen. Som jag förstår så är Tommy K Johansson involverad i denna tidning. Det är verkligen rätt person att stå som frontfigur för en tidning som denna eftersom han faktiskt i stort sett livnär sig på sitt bloggande. Själv så har jag bara ca 15-20% av den totala inkomsten från diverse bloggar. Men det är riktigt kul att blogga och jag förstår att fler och fler vill ha bloggandet som primär inkomstkälla. Att gå från scratch till att bli proffsbloggare är dock inget jag skulle rekommendera på direkten. Det räcker inte med att du är bra på att skriva då det krävs lite mer speciellt i ett land som Sverige.

Här är några områden du bör ha hyfsad koll på innan du går vidare som proffsbloggare:

  • Sökmotoroptimering
  • Affiliate
  • Webbdesign
  • Programmering
Blogg-Guiden

Många som bloggar väljer ett specialområde på något de är riktigt bra på. De är ett bra tips att följa eftersom det då blir enkelt att uppdatera bloggen eftersom du har ett stort intresse för det du skriver om. I tidningen Blogg-guiden så finns massvis med tips på just såna här grejer. Ett bra sätt att komma igång med bloggandet med andra ord.

Lite extra glad blev jag då jag såg att denna blogg: fick lite utrymme i det första numret av Blogg-guiden i sektionen sökmotoroptimering. Det var min artikel om sökmotoroptimering för WordPress de snappat upp.

Vill även passa på att rekommendera de andra bloggarna som vart omnämda i SEO-tipsen i blogg-guiden. Det var Nikke Lindqvist, Simon Sundén och Jonny Elofsson.

Det är bara att jag tackar och tar emot. Jag önskar Tommy & Co lycka till med tidningen i framtiden och ser fram emot nya spännande nummer.

Hur man läser RSS (ja även för avancerade användare)

Jag prenumererar på en hel del bloggar via RSS. Jag försöker att inte lägga till för mycket feeds från bloggar jag är osäker på innehållet från.

Det finns dock de bloggar som har ett expertområde där skribenten/bloggägaren är mycket kunnig inom. Samtidigt så postar de mycket orelevanta inlägg om andra ämnen jag är helt ointresserad av. Lösningen är då att gå direkt in på deras kategorisidor och sedan klicka på RSS ikonen i din webbläsare. Om de har WordPress som CSM eller något annat modernt publieringsverktyg så får du då upp RSS-strömmen från ditt favoritämne.

Det låter enkelt eller hur? men grejen är att merparten av de flesta som använder RSS-läsare (även de med stor internetvana) endast lägger till feeds från huvudsidan. Detta kan man ju iofs enkelt försöka lösa genom att tydligt på sin huvudsida peka på sina populäraste feeds. Eller iaf från en undersida. Ett exempel är SVD som har en rätt tydlig och bra RSS uppdelning på en undersida jag hittade på SVD.se

SVD RSS
SVD RSS

Ett till exempel är min egen blogg. Det finns enbart sex stycken RSS-prenumeranter på min kategori sökmotoroptimering. Trots att detta utan tvekan är det folk oftast besöker min blogg för. Totalt på min huvudsida så har jag hundratals prenumeranter enligt Feedburner men jag misstänker att merparten av dessa endast är ute efter SEO-tips och liknande.

Så slutsatsen är enkel. Har du en blogg där du skriver om helt olika ämnen men ändå har ett specialämne som du kan lite mer om. Då vet du att du har många läsare som intresserar sig enbart för det ämnet, så visa då det specifika feedet på din startsida eller framhäv det på annat sätt.

Tips på ett par bra Firefox extensions/tillägg

Nu då jag har skaffat mig en ny dator och återigen installerat Firefox och allt annat så passade jag på att göra en rensning på pluggarna. Det är samma tillägg man gång på gång sparar och frekvent använder.

Här kommer ett par bra tips på Firefox pluggar som du kanske gillar.

Översikt-Firefox-tillägg
Översikt-Firefox-tillägg

CacheIt!

Superbra och enkel pryl som helt enkelt låter dig se cache´t på en sida från Google, Way back Machine eller Coral.

Colorzilla

Låter dig markera en färg i Firefox som du sedan kan se hex-koden för nere i browsern. Inkl klipp och klistra funktioner med mera. Rekommenderas varmt.

Flagfox

Jag använder flagfox enbart till en sak. Jag ser om servern på sidan jag är inne på är svensk eller utländsk. Det finns säkerligen ett flertal mer användningsområden. Enkel och bra plugg som visar en flagga tillhörande landet servern står i till höger om URL-fältet.

Kwout

En ball liten pryl som klipper ut bilder åt dig i Firefox. Perfekt om du som jag ofta bara vill åt en liten bild på en sida eller liknande. Du slipper dessutom redigera skärmdumpar i bildprogram ofta med hjälp av denna behändiga extension.

Measure it

Låter dig mäta avstånd i Firefox. Klicka på ikonen för measure it och du får upp en ruta som du kan justera hur du vill. När du justerat klart ser du automatiskt hur hög och bred din ruta blivit. Bra om man exempelvis vill prova/mäta Google adsense annonser eller liknande.

Measure it
Measure it

NoScript

Precis som namnet antyder så blockar den script på sidor. Massvis med inställningsmöjligheter och du slipper se annonser på andras webbplatser också om du så vill det.

Search Status

En utmärkt SEO-plugg för firefox. Detta är den enda SEO extension som egentligen behövs för Firefox. (Tipsa gärna om ni har bättre på lager). Den kollar det gamla vanliga vilket är backlinks, indexed pages, robots, meta tags med mera. En av de bästa grejerna med den är dock funktionen ”Highlight nofollow links” vilket gör allt väldigt enkelt och tydligt i vissa fall.

Sen finns det som vanligt mer på Mozilla sidan. Det gäller att testa sig fram och hitta sina favoriter. Populärt just nu är också en del Twitter addons. Har du något bra tips på pluggar du inte kan leva utan? Nåja, iaf pluggar som gör arbete på webben lättare då.

Svenska proffsbloggare

Jag gör lite research just nu. Denna gång på den svenska marknaden för en gångs skull :)

Det jag letar efter är svenska proffsbloggare. Det vill säga personer som får en hyfsad inkomst från sin blogg. Nu menar jag alltså personer som inte är anställda bloggare på stora sajter som SVD etc. Det jag letar efter är personer som lyckats själv.

En som jag följer är Tommy K Johansson som jag tycker lyckats riktigt bra rent ekonomiskt sett. Bara att säga grattis!!!

Vad säger ni?

Visst finns det en del som lyckats med en del andra i ryggen som exempelvis blondinbella.se. Krävs det att man har backup för att lyckas eller går det att göra själv?

Den svenska marknaden är rätt så liten. Är man expert på sitt område bör man fundera på om det inte är värt att satsa på att skriva på engelska istället. Detta för att man når då typ halva världen istället för ca 9 miljoner som i Sverige.

Vad tycker ni? Har ni exempel på svenska proffsbloggare? eller folk som kan livnära sig (eller halvt livnära sig) på sin blogg…

Och vad tycker ni är gränsen för att kalla sig för proffsbloggare? Är det när man livnär sig helt på inkomsterna från sin blogg eller sitt bloggnätverk? Själv tycker jag att man kan säga att man är proffsbloggare om man iaf lyckats skrapa ihop hälften av sina månadsinkomster från att blogga.

Kommentera gärna :)

Love ya!

Bloggosfärens makt ökar ändå..

Alla vi som jobbar dagligen med vadsomhelst rörande just Internet vet ju att bloggarna har ett visst inflytande när det gäller att forma åsikter och beteende hos vanliga Svenssons.

På senare tid så har jag märkt att det inflytandet har ökat trots åtgärder från vissa stora organisationer. Som exempel har vi ju till exempel Newsmill som vill kapa åsiktsskribenter för att deras tankar ska bli publicerade på deras site istället för respektive privat blogg. Problemet här är att det inte är skribenterna själva som framhäver sina bästa artiklar utan det sker genom andra processer.

Jag ser det som en positiv utveckling att privatpersoner kan få sin röst hörd när det gäller vilket ämne som helst. Varje gång en privatperson skriver en artikel som kanske är inpolitiskt inkorrekt så minskas chanserna att denna artikel skall bli framhävd. Nu snackar jag inte bara om Newsmill utan alla stora mediesajter som har skribenter både professionella som amatörer. Enligt mina erfarenheter (via samtal, konversationer osv) så vet jag att de som är skribenter på mediasajter etc har en begränsad frihet när det gäller att skriva fritt. Skribenterna vet sina gränser och skulle aldrig våga att skriva något kritiskt eller någonting (outside the box). Definitionen på frihet i det här fallet är när man tar beslut som man känner är riktigt men inte vet vad andra ska tycka.

Ärligt talat så är det här fruktansvärt tragiskt men sätter man sig in i skribenternas verklighet så ändras bilden. De blir hånade och utskrattade om de kommer med alternativa och ärliga teorier rörande specifika ämnen. De vill ha kvar sina jobb… utan lön så är det svårt att betala hyran.. Kan du förstå deras situation? Har man familj + villa + banklån och bil så är det inte så kul att stå utan inkomster.. Nu har jag ruckat lite på din verklighet men jag kan lova dig.. jag har historier som är mycket värre än denna.

Jag tog steget att bli egenföretagare för cirkus ett år sedan. Det är nog ett av de bästa besluten i mitt liv. Man ser så mycket. Man lär sig att se situationer, beteenden, beslut, åsikter, bemötande, konfrontationer, stress, beslutsamhet, lögner och val etc på ett helt nytt sätt (i affärslivet). Detta har också gjort att jag blivit mer öppen och orädd att handla helt enligt mina egna känslor. Jag förstår och erkänner att jag varit stängd men samtidigt får jag den insikten att de som fortfarande är ekorrar i arbetshjulet inte har sett den andra sidan. Jag uppmanar alla som är anställda på bolag/företag där de känner att de cirklar i ett hjul att prova någonting nytt. Detta är en av de anledningar till varför jag skriver denna bloggpost..

(nu är min WP installation inte med på noterna, annars hade här funnits en symbolisk bild)

Aktuellt när det gäller detta är exempelvis Twinglys beteende..

Twingly skapar massvis med inlänkar från privata bloggare till stora mediasajter som SVD och liknande. Det bloggarna får tillbaka är tillfälliga besökare medans mediasajterna får massvis med inlänkar. Detta kommer leda till att de stora mediasajterna får en mycket bättre ranking på Google.se gällande aktuella artiklar. Detta leder till att på lång sikt så får de stora mediasajterna större makt i jämförande med privatbloggarna.  Viktigt att påpeka nu är att bloggarna inte får tillbaka länkar utan istället tillfälliga länkar i javascript från de stora mediasajterna. Personligen så känner jag ju Anton (som jobbar på Twingly) och förväntar mig ett bra svar från honom angående detta. Så Anton.. Mer makt åt bloggosfären eller till era kunder? Det lilla jag vet om Anton och det intrycket jag fått av honom är att han är ärlig och bra på att kommunicera så förvänta er ett bra svar :) Missförstå mig inte nu jag tycker Twingly har mycket positivt att komma med bla deras topp 100, men frågan måste ställas… Jag hoppas att ni fattar vad jag menar. Jag är övertygad att personalen på Twingly fattar detta i synnerhet Anton.

Egentligen så har jag mycket mer att säga men det får räcka för denna gång. Måste ju chilla lite osså :)

Studentföretagare, FRA lagen och en Toronto guide

Årets studentföretagare 2008 har utsetts.. Det blev ingen mindre än Marcus Anzengruber från Constant AB i Stockholm. Många i SEO-branschen inte minst vet redan vem Marcus är men om du inte vet kan du läsa mer här på sidan där vinnaren presenteras: Årets studentföretagare. Marcus har redan många kunder som exempelvis bytbil.com som är ett stort företag som specialiserar sig på begagnade bilar. Så stort grattis Marcus och lycka till!

Sen har det ju hänt annat som inte är lika roligt som Maccans bravader… FRA lagen har väl ingen missat ståhejet kring. Trist att man ska få reda på vad som försigår i riksdagen genom andra upprörda bloggare. Tyvärr så har jag inga konkreta tips på hur man stoppar lagar men för dig som vill läsa mer samt veta vad det handlar om kan du besöka stoppafralagen.nu som har mer information i ämnet. Ett tips till alla bloggare som är insatta i det här med FRA lagen är att ge konkreta förslag på hur man kan stoppa lagen istället för att bara skriva om den. Nu vet de flesta om detta och nya metoder krävs för att det ska hända någonting.

Nu har jag också precis kommit hem från Kanada och skrev därför en liten guide till Toronto på min resesajt timetofly som jag även kommer försöka skaffa skribenter till och lägga lite mer krut på till hösten.

Bilden: Toronto skyline

Staden Toronto

Du har väl inte glömt att ladda ner Firefox 3?

Idag så har jag äntligen fått installera Firefox Version 3. Det finns att hämta på http://www.mozilla.com/en-US/firefox/all-rc.html.

Som vanligt finns det vissa nackdelar med att installera till en ny version. Alla Addons kanske inte fungerar till den nya versionen av Firefox (3) men de mest känd ska fungera utan problem. I övrigt så känns det som att de fixat massvis med smådetaljer. Bland annat så har ”tillbaka knappen” blivit större eftersom man ofta använder den.

Idag siktar även Mozilla på att slå ett Guinness världsrekord genom att ha den mest nerladdade mjukvaran över en period på 24 timmar. Skippa Internet Explorer ett tag och stöd Firefox-gänget genom att slå världsrekord. Lär mer på Spreadfirefox.com om rekordförsöket. Det är Juni 18 som detta rekordförsök gäller m.a.o idag i skrivande stund. Do it!

Firefox 3 - Ladda ned idag

Blondin Bella

För er som inte bott under en sten senaste tiden så vet ni säkerligen vem Blondin-Bella är? Om inte så är det en framgångsrik bloggare både när det gäller besökare och även rent ekonomiskt.

Se Blondinbella´s blogg genom att söka på Blondinbella på Google.

Hon är väl en de få som tjänar riktigt bra pengar på sitt bloggande och då menar jag inte sådana som jag med flera som kanske kan köpa ett par byxor om man har tur en månad. Eftersom jag själv jobbar med marknadsföring och är lite inne på sådant som masspsykologi så kan jag bara konstatera att Blondin-Bella och hennes team har lyckats otroligt bra. Det finns knappt en enda person med Internetvana under 25 i Sverige som inte vet vem hon är ännu. Så hon/teamet har alltså lyckats att bli kända i stort sett från scratch?

Det är inte Blondin Bella på bilden, jag måste ju ha någon bild iaf :)

Det är inte Blondin Bella på bilden, capiche?

Anledningen till att jag skriver det här är egentligen för att jag har en fråga. (please answer) Som jag förstår det så började det med att Blondin Bella hade en populär blogg (samma som idag, fort populär) och sen att hon blev uppmärksammad av media på grund av att de tyckte det var så häpnandsväckande att en enda bloggare kunde få så mycket besök.

Har jag rätt? och isåfall vilka medier var det som skrev de första artiklarna eller gjorde de första reportagen. För de är ju egentligen de som gjorde att hon fick chansen att glänsa lite för att senare bli en riktig kändis. Har jag fel? Skulle Blondin Bella ha lika mycket besökare idag och tjänat lika mycket om hon inte hade fått lite skjuts i början?

Ps. senast jag läste på bloggen såg jag detta:

Saker jag ska ha gjort innan jag fyller 20.

Starta upp ett nytt företag där jag ska coacha och hjälpa
bloggare att tjäna pengar.

Snacka om att hon är rätt person för det :) Jag önskar lycka till! och BTW om du vill annonsera på Blondin Bella´s blogg så går du till Adicate.com.

Gott & Blandat

Här kommer lite snabba grejer på vad som hänt nyligen på Internet fronten.

Som jag har skrivit tidigare så har jag 2 nya grejer på gång när det gäller SEO. Första projektet är ett samarbete med två vänner som jag tror kommer gå mycket bra. Det andra är en ny typ av SEO/marknadsföringstjänst som jag vet är helt unik i Sverige och även väldigt ovanlig även i USA. Nog om mig…

jaiku.jpg

Jag vill även tipsa om Jaiku en till gång! En otroligt cool microbloggstjänst som fungerar ungefär som MSN messenger men där allt även arkiveras logiskt. Det fungerar så att man kan bli medlem om man får tag på en invite av en redan existerande medlem. Kommentera så skickar jag en invite om det finns kvar. Det är mest webbfolk som håller till på Jaiku känns det som, folk som har normala liv använder Facebook istället.

Spotify! är en ny typ av musiktjänst som kommer rocka om allt på nätet om det lanseras fullt ut. Just nu verkar det som att det enda sättet att bli medlem är att få en invite och tyvärr kan jag inte skicka ut några så håll till godo. Hursomhelst så fungerar Spotify som en gigantisk central för alla typer av musik. Logga in och lyssna på vad du vill i stort sett. Alla låtar är av bra kvalité och det finns även en sökfunktion som fungerar riktigt bra. På bilden under ser du hur menyerna kan se ut.

Har du provat Spotify en gång så kommer du undra vad du egentligen höll på med när du tankade ner mp3´s på DC++ :)

Populära artiklar under 2007

Svenska Dagbladet har publicerat en lista med de populäraste artiklarna under 2007 gällande svd.se. Vad kan man då lära sig av detta? Jo man ser enkelt vilka ämnen och nyheter som intresserar den typiska svensken. Inte helt otippat så är det som vanligt artiklar relaterade till sex, skvaller, kändisar och våld som utmärker sig. Skriver du om något av dessa ämnen så är listor som denna en perfekt guide på vad dina läsare vill se mer av. Sex, fashion and violence är det vi svenskar bevisligen intresserar oss mest utav.

svd.png

Samma sak gäller i bloggosfären. Ta en titt på de mest lästa bloggarna på bloggtoppen´s lista så ser ni att det är bloggar som handlar om mode, sex, skvaller och kändisar m.m som toppar listan. Så det är bara att sätta igång och börja blogga, jag hörde att domänen modeskvallerkändis.se är ledig så du kanske ska regga den och börja tala ut?

Populära sökord på webben

New York Times har också en intressant lista där du kan läsa vad som är populärt på webbplatsen nytimes.com. Se listan Most popular articles.

Det är alltid intressant att se vad folk skriver om och söker efter i nuet så här kommer lite förslag på olika sajter som har listor på nyckelord och söktermet som folk gärna söker på:

  • Bloggar punkt se – Lista på poulära etiketter taggar som folk gärna skriver om.
  • Knuff – Aktuella ord på bloggportalen knuff.
  • Google Zeitgeist – Populära sökord på Google i olika länder. Ny lista varje månad.
  • Sesam -Sökmotorn sesam har en lista på populära sökfraser på indelat i webbsök, bildsök och nyhetssök.
  • Pricerunner – Populära sökord inom olika kategorier. I detta fall populära sökord inom tillbehör och spelkonsoler.

Det är många sajter som visar statisitk på sina mest använda sökord så det är bara ut och leta på nätet om du har en specifik nisch.

Google´s indexering är väldigt snabb

När det gäller att indexera innehåll snabbt så ligger Google i framkant. Nyligen så skrev jag en liten notis om att Anton Johansson har skrivit en artikel i IDG. När jag sedan 3 minuter senare gjorde en sökning på inläggets titel så fanns det redan med i sökresultaten. Här går det undan! Detta är otroligt glädjande eftersom man nu har chans att skriva om saker som är aktuella under dygnet och samtidigt ha möjlighet att bli hittad av folk som söker på Google. Bra jobbat Google.

Ett tips för att få sin sida indexerad är att lägga till den i Google Webmaster Tools. Där får man även en massa annan nyttig information om sin webbsida. Glöm inte att verifiera din sida när du loggar in på Google Webmaster Tools.

Sökning på Hur kommer framtidens sökoptimering att se ut.

Snabba puckar Google

www.hotmail.com – Går det att använda med Mozilla Thunderbird och Microsoft Outlook?

Många använder e-post klienter som Mozilla Thunderbird och Microsoft Outlook. Vanligtvis skriver man in sin inkommande e-post server samt sin utgående. Om man vill mottaga mail från www.hotmail.com så är det inte alltid lika enkelt att hämta epost kontinuerligt eftersom hotmail inte ger information om inkommande och utgående servrar för emails.

Hotmail i Mozilla Thunderbirf, Microsoft outlook och i din mobiltelefon

För att läsa dina mail från www.hotmail.com i t.ex Thunderbird så krävs det att du använder dig utav en s.k mellanklient. Alltså någonting som kopplar samman ditt hotmail konto till en ingående mailserver. Det finns ett gäng ute på marknaden. Ta en titt på Izymail
som erbjuder sammankoppling till Outlook, Thunderbird, Evolution, Palm PDA, Pocket PC m.m.
Det finns andra klienter också men! kompabiliteten med Thunderbird 2.0 och Windows Vista är inte alltid den bästa så antagligen kommer vi få se en hel del nya varianter inom kort.
En annan grej med det hela är att Microsoft som exempel inte gärna vill stödja detta eftersom då tappar dem ”ad impressions” som exempel. Därför finns det ingen information eller ”how to” guider när man loggar in på sitt hotmail konto. Vill tillägga också att det finns ingen riktig garanti för det här med privacy och säkerhet med vissa av dessa klienter. Du får testa dig fram helt enkelt :)
Kommentera gärna och berätta om era egna lösningar för just detta med att läsa hotmail i Outlook och Thunderbird.

Ladda ner musik via fildelning på nätet

Många vill släppa fildelningen helt fri men nu visar det sig att många är redo att betala. Förutsatt att priset är det rätta.

Nyligen så skrev Svenska Dagbladet om en undersökning som visade att en väldigt stor del av svenskarna vill släppa fildelningen helt fri. (ingen överraskning)
Enligt en ny studie om fildelning gjord av KTH så visar det sig att dem som laddar ner musik är villiga att betala en slant om det är i form av en fast avgift. Vanligtvis tas det betalt för varje nedladdning när du köper musik på nätet.

Den vanligaste åsikten i undersökningen var att artisterna skulle tjäna mer pengar istället för skivbolagen. Priset som KTH-studenterna ville se var mellan 100 och 200 kronor i månaden som en fast avgift. Sedan skall det vara fritt att ladda ner hur mycket musik som helst efter att avgiften är betald. Skivbolagen vill inte anpassa sig efter detta. Med tanke på hur utvecklingen har sett ut under dem närmaste åren så måste dem kanske anpassa sig ändå. Torrenterna breder ut sig mer och mer. Kan detta då vara ett förslag värt att fundera på?

Läs också Aftonbladets artikel Nedladdare vill betala artister där dem presenterar undersökningen.

Sociala bokmärken till din blogg

Det blir allt vanligare med sociala bokmärken. Det ploppar ständigt upp nya varianter. Nu finns det en smart lösning för dig som är bloggare.

Det finns en del svenska tjänster nuförtiden som fungerar ungefär som digg.com. På digg.com så är det besökarna själva som bestämmer innehållet på sajten genom att lägga till länkar till intressanta artiklar. Därefter röstar besökarna på dem artiklar dem tycker är bra och de artiklar som fått flest röster tar sig till startsidan och får därmed maximal synlighet. Ett smart system som gjort sidan otroligt populär. Nu finns det svenska varianter av denna ide. För att nämna ett par stycken finns digga.se färskpressad.se och sovrat.se.

Till alla som bloggar med wordpress så har jag ett tips som gör det ruggigt enkelt att implementera snabblänkar till sidor som digga.se mm.
Det fungerar så att när en besökare läser en av dina bloggposter så är allt som behövs göra en knapptryckning så röstar han på just din artikel. I den här bloggen så hittar du dessa knappar längst ner på varje artikel (ej startsidan) .
Agaton tipsade mig om en sida med det perfekta verktyget för att enkelt baka in dessa länkar i dina bloggposter.
För att tanka ner och läsa mer om denna wordpress plugin besök då Mickey’s inlägg: Bloggosfärplugin Alldigg. Tack vare Mickey så hittade jag även Mathias Amnell´s bloggosfärplugin
som också är den jag använder. Båda plugins verkar rätt stabila och det är nog designsmak som avgör vilken man väljer. Härligt att se att svenskar börjar göra modifikationer till alla dessa plugins som finns. Hittar ni fler svenska WordPress pluggar så kommentera gärna här så skriver jag en bloggpost om det. Jag är ett WP freak så jag diggar nästan alla plugins ;)

En annan intressant grej vore om man automatiskt kunde länka till relaterade poster på andras bloggar. Dem bloggar som skulle vara med är bloggar man själv valt ut och man skulle själv kunna bestämma vidden av sitt nätverk. Jag får forska lite i den frågan när jag har mer tid. En bra sida att besöka om man vill få lite inspiration av strukturen till sin blogg är Wp-plugins.net. Där hittar man massvis med trevliga plugins att leka med.

IIS ligger nere, vad händer då med alla snapback tjänster

Just nu ligger IIS nere (Stiftelsen för Internetinfrastruktur). Ingen kan registrera domäner under en hel helg. Vad händer då med alla dessa snapback tjänster under denna period? Snapback är när benämningen då man lyckas få ett domännamn som precis kommit ur karantänperioden.

IIS

Vad kommer nu hända med alla dessa snapback tjänster. Kommer dem domännamn som ligger i karantän först kunna registreras på måndag klockan 09.00. Det är då IIS drar igång sidan igen.
Domäner är någonting som blir mer och mer viktigt speciellt då det gäller sökmotoroptimering. Eftersom domännamnet är ett sätt att beskriva vad en webbplats handlar om är det självklart naturligt att det är hård konkurrens om just domännamn. Enligt personlig erfarenhet så är domännamns-snapback någonting som är lite som en hemlig zon. Känner du rätt folk och har rätt kontakter samt vet vart du skall vända dig så har du avseevärt större chans att få ett domännamn som legat i karantän.
Det finns ett antal seriösa och oseriösa aktörer ute på den svenska snapback-marknaden och det gäller att veta vem du skall vända dig till för att ha någon chans att lyckas. För er som funderar på att lyckas inom den marknaden kan jag ge ett gott råd. Var beredd på att offra en hel del tid om att läsa på om området samt att lära sig lite basic programmerings skillz skadar inte heller.
Det fungerar nämligen inte i längden att sköta allting manuellt utan det krävs att man tänker ett steg längre om man är ute efter att lyckas. Efter bara några veckors forskning angående .se domäner samt även också .com, .net, .org o.s.v så märker man att om man ska satsa på domänbranschen så måste man frigöra en stor del tid till just detta. Det finns ingen möjlighet att du kan lyckas om du bara jobbar på detta några minuter om dagen. Däremot så finns det vissa rävar i branschen som har så pass lång erfarenhet samt stort kontaktnät så att för dem så funkar det faktiskt att bara lägga ned ca 30-60 min p/dag på just detta. Men som sagt om du skall komma dit så gäller det att du börjar lurka på en gång i hur allting sköts. Enligt uppgifter från en bekant så håller för tillfället 2 stycken svenska snapback providers på med en uppgradering som gör det enklare för oss medel-svenssons att få tag på hyfsade domännamn. Man får dock ej glömma att det är först till kvarn principen som fortfarande (ibland) gäller.

Hur ser framtiden ut inom Snapback tjänster

På den svenska marknaden är det just nu svårt att säga. Däremot så kan man lugnt påstå att intresset kommmer att öka och därmed konkurrensen. Därför är det viktigt att man ligger några steg före alla medel-svenssons som försöker med snapbacks. Själv så kommer jag få vänta 4-6 månader på om mina planer är på väg att fungera eller inte. För varje år som går så stiger värdet på .se domäner mer och mer. Även .nu domäner börjar nu säljas för en bra penning.
Om ni behöver hjälp med att få ett domännamn som ligger i karantän så kan ni försöka att ta det själva (stor chans att ni inte får det om det är ett attraktivt domännamn.). Alternativet är att kontakta folk som redan har kontakter och erbjuda lite mer pengar så har ni redan större chans att få domännamnet till ett hyfsat pris. När jag får lite mer info från vissa håll och kanter så kommer jag skriva mer om hur du bäst går tillväga. Var dock beredd på att bra domännamn får man inte gratis utan det krävs att man budar lite. Tricket är att ge ett relativt högt bud innan säljaren får ett antal andra budgivare ;) Då kan man closa en deal ganska snabbt samt att man har många lappar kvar i plånboken.

Twingly kan bli årets bästa svenska länkbete 2007

Länkbete är ett sätt att få så många naturliga inlänkar som möjligt genom att på olika sätt locka folk till att länka från hemsidor/bloggar etc.

Twingly

Redan nu har vi en het kandidat till årets länkpimp 2007. Webbplatsen Twingly har nyligen lanserats och har redan fått mycket uppmärksamhet. Det första jag kommer och tänka på är Varför har ingen tänkt på det här tidigare?. En enkel men genialisk ide!

Det fungerar så här. Genom att anmäla dig till Twingly så öppnas en helt ny värld för dig som bloggare eller nyhetspublicist. Det är nämligen så att Twingly samarbetar med Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. Varje gång du skriver om en nyhet och länkar antingen till Dagens nyheter eller Svenska dagbladet så kommer du automatiskt att få en länk tillbaka därifrån. Din länk kommer visas i Twingly-rutan i slutet på artikeln. Detta ger besökarna på SVD och DN möjligheter att gräva djupare om en story just dem är intresserade utav. Kortfattat kan man säga att Twingly är den första tjänst som sammankopplar bloggosfären med traditionella nyhetsmedia. Det hela låter ju väldigt enkelt så man undrar varför ingen har tänkt på detta tidigare. Antagligen så har det funnits en hel del personer med just denna ide. Det som stoppade dem var antagligen att lyckas övertyga stora svenska tidningar som SVD och DN.

Vad kommer hända med bloggosfären?

Väldigt mycket skulle jag vilja påstå. Vissa ser detta som ytterligare en vanlig bloggpryl. Själv är jag ruggigt imponerad faktiskt. Med Twingly har vi ett klockrent exempel på hur man gör bra business på nätet. Att sammanlänka SVD och DN med average Joe´s är faktiskt lite revolutionerande för bloggosfären. Bloggare som är intresserade av artiklar på dem stora nyhetssajterna kommer kunna fortsätta att skriva på dem själv och därmed locka en massiv mängd besökare till sina bloggar. Detta förlorar ju DN och SVD på så varför går dem då med på detta? Jo det är nämligen så att eftersom alla bloggare etc måste länka in till nyhetssajterna så kommer dem få ett rejält tillskott med nya inlänkar. Detta i sin tur gör att dem får en högre position i sökmotorerna. Hänger ni med? Om inte så kommer jag här ge ett exempel:
Häromdan så hade SVD en artikel om Anna Nicole Smith´s död. Jag skrev också om just samma händelse. I min bloggpost så länkade jag till SVD´s artikel om Anna Nicole Smith. Nu ett par dagar senare när man söker på Google.se efter Anna Nicole Smith så visas artikeln i SVD som resultat nummer 5. Detta skulle inte vara möjligt om SVD inte fått alla dessa länkar från bloggare runt om i Sverige. Så den stora fördelen för SVD och DN ligger i att dem kommer få bättre position i sökmotorerna framöver.

Resten av dem stora nyhetssajterna då?

Detta kommer ju såklart påverka dem andra nyhetssajterna som till exempel Expressen med flera.
Dom kommer se att deras konkurrenter rankar bättre än dem på i stort sett allt framöver om dem inte reagerar snabbt. Så min gissning är att inom kort så kommer ett flertal andra nyhetsporateler och sajter också försöka sig på liknande lösningar. Kommer IDG, Dagens Media m.f.l att börja leta efter liknande tillvägagångssätt?

Smid medans järnet är varmt

Det är nu och bara nu som Twingly.se bestämmer sitt eget öde. Här har dem chansen att ta greppet rejält i denna niche. Nu är det upp till dem om vi kommer få se en total dominans eller att dem förvandlas till en av dem bloggtjänster som försvinner in i mängden. Nu vet jag inte hur långt dem har kommit på vägen men att dem lyckats starta samarbete med både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet tyder på att det finns skicklighet inblandat. Det ska bli intressant att se hur snabbt detta växer samt att se hur det utvecklas.

Sesam

Sökmotorn Sesam har lanserats i Sverige men kommer dom lyckas?

www.sesam.se

Den nya sökmotorn Sesam har ju lanserats för ett tag sen och det verkar som det har satsats en hel på marknadsföring från Sesams sida. Den norska varianten har redan funnits i över 1 år och enligt uppgifter från E24.se så skall dom investera 70 miljoner kronor i marknadsföring dom 2 första åren. Man har redan sett annonser från Sesam på många ställen och det ska bli intressant att följa utvecklingen av sökmotorn speciellt nu när sökmotorn faktiskt inte är lika bra som Google är.
För oss webmasters så har vi nog alla märkt att trafik från Sesam börjar komma lite granna, dock så dominerar som vanligt Google och MSN.

Ger www.sesam.se bra sökresultat?

I skrivande stund så måste jag tyvärr säga nej! men jag tror att om dom kan slänga 70 miljoner på sin marknadsföring av Sesam norska sajt så kan dem också styra upp en lite bättre algoritm till sin sökmotor och det är antagligen något som kommer ske ganska snart.
Sökresultaten i Sesam är inte alls lika relevanta som dom man får på Google, faktiskt inte ens i närheten så nu är det snart hög tid för Sesam att se över detta så att dom får fler återkommande besökare.
Många klagar på att sesam.se inte har ett uppdaterat index och det förvärrar sökresultaten ytterligare tyvärr men det är kul att Google faktiskt kanske inom en viss tid kommer att få konkurrens av Sesam.

Varför skall man använda Sesam?

Viss fokus har lagts på att få fram att Sesam är den ”svenska sökmotorn” och eftersom Google inte satsar stenhårt på svenska marknaden som Sesam verkar göra så är det en till anledning till att börja spekulera i om Sesam faktiskt inom några år kan komma upp i samma besökarantal som Google.

Sesam.se annonserar via Google Adwords

Lite kul är det faktiskt att se att Sesam har börjat annonsera på Google Adwords i samband med sin massiva marknadsföring…. Söker man i Google på vissa ord så kommer det en annons från Sesam upp med texten: Prova att sök på ”ordet” på Sesam Sveriges nya sökmotor.” Google är antagligen inte ett dugg oroliga eftersom dom marknadsför sig grattis på många sätt på grund av att dom faktiskt har en otroligt bra gratistjänst, så det ska bli väldigt intressant att följa Sesams utveckling.

Torrenter – The Pirate Bay, Powerbits, Swebits och nu Tioti

Fortfarande så finns det ett extremt stort intresse för dessa fildelningssajter något som bevisas av att läsa av statistiken från diverse listor på Internet. Agaton skrev ett väldigt intressant inlägg för ett tag sen på sin blogg om Powerbits och ramlade nog av stolen när han satt och glassurfade hemma i Linköping då han såg statistiken för hur många som egentligen söker efter Powerbits, The Pirate bay, Swebits och liknande.
Inte nog med det intresset håller fortfarande i sig hos vädigt många och nya torrenter ploppar upp här och där hela tiden.
Agaton som egentligen heter Anton Johansson skrev också en artikel om Swebits som fick stor uppmärksamhet med över 60 kommentarer och en länk från nyhetssidan Idg.

Att stoppa fildelningen blir ju allt svårare och svårare med tanke på att användarvänligheten hos dom olika torrenterna bara blir bättre och bättre, frågan är hur allt detta kommer sluta egentligen… Företag har redan börjat anpassa sig till att folk delar med sig som aldrig förr, förut så var det ju vanligt att man t.e.x spelade av LP-skivor till kassetband och bytte med polarna nere vid korvmojen och liknande men nu kan man göra precis samma sak, men allt går så mycket snabbare för man slipper det där med det sega inspelandet till kassetbandet och att hänga vid korvmojen. Folk har inte ändrat inställning det är snarare så att det görs för att det går enkelt att göra helt enkelt… så är det bara!

Det senaste jag sett i den här svängen är det nya Tioti eller som förkortningen står för Tape It Of The Internet och det bygger helt enkelt på att man delar med sig av olika Tv program till varandra. Enligt andra så ska det vara cleant och hålla en hög kvalite… vi får se hur det går för Tioti ???

28 åringen som tidigare dömdes till 80 dagsböter har ju också varit väldigt omtalad speciellt eftersom han hamnade på samma höga bötesnivå som dom som sysslar med människohandel, misshandel och Narkotika brott… Det handlade om filmen Hip hip h*ra som hade getts ut på Direct Connect.

Jättenalle i ögat blir till ”Jätteballe”

Här kommer 2 roliga grejer levererat direkt från Google.se :)

Jättenallen som blev till Jätteballen!

Gör en sökning på vad göra om man fått jättenalle i ögat så frågar Google dig om du menade vad göra om man fått jätteballe i ögat.

hehe… Google asså!

jätteballe

Nästa grej har med Adwords att göra och sök på Krök på Google.se så kommer denna fina sponsrade länk från Tradera upp:

Tradera har kanske lite för mycket orelaterade adwords annoser uppe
Krök

Tradera kommer upp väldigt ofta på totalt sjuka ord och det måste vara världens dyraste och sämsta adwords kampanj…. har man pengar att slänga i sjön kan man ju lika gärna göra något annat lite roligare som t.e.x köpa några backar öl eller godisaffärer och liknande…

På tal om krök så har såklart även den domänen blivit reggad av ingen mindre än Anton ”krökaren” Johansson så det ska bli intressant att se vad för typ av innehåll vi snart kommer se på Krök punkt ess E.

 

Google Checkout

Nu lanseras Google Checkout En betaltjänst ifrån Google som ser ut att bli väldigt bra. Den heter Google Checkout och ska vara en säker lösning för dig som vill handla på nätet.

För att direkt få en inblick av vad detta betalsystem handlar om så finns här en video från Google som går igenom grunderna för deras online betalservice.

Flexibel intergration och en rad finesser kommer göra Google Checkout populärt sägs det på Google´s egna blogg.

Det hela låter ju väldigt fantastiskt och hade det varit något annat företag än Google så hade man ju antagligen bara sagt…. Jaha vi får se om det blir nåt av detta., men Google är ju kända för att producera fram topptjänster i allt inom alla tänkbara tjänster i Internet miljö.
Eftersom det är just Google som släpper detta: Google Checkout vet man redan från början att det inte är en pirat som siter vid spakarna och jag tror dom flesta vid det här laget litar på Google vid användande av deras tjänster…. Det ska väl vara Google Adwords och Google Adsense då som det har varit lite debatt och oklarheter omkring.

Här är den biten som är den allra bästa med nya Google Checkout:

Uppgifter om ditt kreditkort så som kreditkortsnummer ges inte ut till försäljarna.

Detta gör ju allt med internet betalning en hel del säkrare om man är van att handla för små och stora belopp på mindre okända webshoppar.

Om man ska gissa vad som kan bli negativt med Google Checkout så kan det väl möjligtvis vara kundsupporten som kommer på tal. Hur kommer Google lösa det? Det krävs ju ordentlig service om man vill tillhandanhålla folks pengar och allt måste verkligen gå på räls när det kommer till den biten…
Men antagligen så kommer Google lösa det på ett smidigt sätt för om dom lyckas med denna lansering så öppnar detta desto fler dörrar för Google som nu redan är överallt ändå… Frågan är hur stora Google kan bli samtidigt som dom fortarande uppfattas som dom goda? Det kommer väl en gräns någonstans då dom bara kommer ses som jobbiga eller???? Ja det får vi se ;)
Jag hoppas iaf att Google får glida på sin framgång ett tag till…. det ger ju trots allt en hel del fördelar till dom som söker information på nätet med tanke på att man slipper bläddra sig igenom 2 sidor spam innan man hittar det man söker som det kan vara på vissa sökmotorer.

Den här Checkout tjänsten ifrån Google konkurerrar ju nu direkt med Paypal som hittils har varit den ledande internationella betalningslösningen för internethandel. Paypal var revolutionerande när det kom eftersom man kunde registrera sitt kreditkort en gång enbart och sen handla varor och tjänster över hela världen bara genom några knapptryckningar på musen. Tyvärr så är också Paypal förknippat med ett oändligt antal scam och lurendrejeri försök på alla möjliga vis, det blir lätt så om något blir stort…. Men nu är frågan då också hur pass bra säkerhet Google kommer ha på sitt Google Checkout?.

Nu finns det också en hel blogg dedikerad till Google´s Checkout besök: http://googlecheckout.blogspot.com/ för mer informatinon om Google Checkout.

Tidigare så var det tal om att tjänsten som nu blev kallad för ”Google Checkout” skulle heta ”Gbuy” men så vart det alltså inte och tur var kanske det eftersom ordet ”checkout” just betyder utcheckning vilket då också är ett passande ord som är lätt att komma ihåg. Google Checkout har redan fått massvis med spekulanter för sin tjänst b.l.a så har den stora sajten buy.com redan intergrerat Google Checkout på sin sida.

Vanligtvis så släpper Google allting i Beta versioner först men eftersom det här nu handlar om en sån viktig sak som pengar och folks förtroende så var Google tvugna att släppa en 100% testad version på en gång istället för att exprimentera sig fram som dom gjort med t.e.x Gmail. Just nu pågår det ett stort marknadsförings krig mellan sökmotorerna Google, Yahoo och Msn, så som det ser ut nu så leder Google och Msn i Sverige med Google som nr1 medans Yahoo sparar väldigt mycket krut åt just den stora amerikanska markanden som omsätter fruktansvärda summor pengar.

Skapa en blogg / Göra en blogg – WordPress – Blogger – Google Page Creator

Skapa din egen blogg utan reklam och annat jobbigt, helt enkelt din plats på nätet och det bästa av allt det är 100% gratis.
Bloggens roll har ändrats under dom senaste åren och det är absolut inte bara en plats där man skriver en virtuell dagbok längre numera använder man bloggar för alla möjliga ändamål.
Företag, privatpersoner små föreningar ja faktiskt alla använder en så kallad blogg av samma anledning för att det är så enkelt att sköta den och kräver inte alls mycket tid.

Eftersom många av någon anledning kommer till denna sida just p.g.a att dom söker vägledning för att skapa/göra en blogg + att jag fick ett email från en som ville ha hjälp med att starta en gratis blogg så kommer jag ge mina bästa nybörjar tips här.

Jag ser inte egentligen någon skillnad på en blogg och en hemsida längre… Om man tar bort datumstämpeln samt möjligheterna för besökaren att skriva kommentarer har man faktiskt egentligen en hemsida och inte en blogg… Av någon anledning så ser inte vissa hur enkelt bloggar är att sköta och om dom nu bevisligen är mer lätthanterade för att publicera texter så väljer folk ändå hellre att försöka göra en hemsida istället för en blogg. Så för nybörjaren är det ett bra val att börja med en blogg och här listas några bra alternativ. Vi börjar med gratis alternativen som trots att dom är gratis är av väldigt bra kvalite.

:!: OBSERVERA
Glöm alla erbjudanden du får från diverse nyhets sidor etc om gratis blogg möjligheter, det slutar oftast i att nybörjaren tröttnar p.g.a för dåliga valmöjligheter samt tvång till att registrera sig till diverse ointressanta nyhetsbrev e.t.c. Det finns otroligt mycket skräp på Internet det gäller att filtrera ;)
Ta en titt på blogg alternativen nedanför så har du några säkra kort att välja emellan.
En annan viktig sak att tillägga är att dom flesta seriösa blogg publicerings systemen innehåller valmöjligheter för dig som användare att totalt ändra utseende på din blogg med hjälp av så kallade templates.

Gratis bloggar med hög kvalitet, skapa en blogg:

WORDPRESS

Enklare, bättre och mer gratis än så här kan det inte bli :) Det här är min absoluta toppfavorit när det gäller CMS dvs bloggar tex. Både gratis versionen och versionen som man själv installerar om man vill ha t.e.x en punkt SE adress är väldigt enkla att förstå samt att underhålla. Om man vill ha en gratis blogg så går man bara in på sidan och klickar på ”Get a WordPress blog now” sen fyller man i sina uppgifter samt bestämmer vad man vill ha för adress d.v.s URL…. Din URL kommer bli något i denna stilen valfriaord.wordpress.com
Ett bra exempel för att se hur bra det kan bli med en grattis blogg hittar ni på Antons blogg.
Just den bloggen är ett bra exempel på att det inte behöver kosta en krona för att få många reguljära besökare (b.l.a mig). Ska man dock sammanknipa bloggen med t.e.x ett företag så kan det vara en bra ide att istället köpa sig en .se adress och därefter installera WordPress bloggen där istället just för att hela domän adresser anses som mer trovärdiga för besökaren men däremot om man nöjesskriver lite artiklar kanske bara då och då eller vill ha en blogg där man visar info för en liten utvald skara så är gratis alternativet något att satsa på.

BLOGGER, göra en blogg

Samma visa här som med WordPress versionen du går in på sidan och klickar sen på ”Create Your Blog Now” och följer sen dom enkla instruktionerna för att komma igång. Du behöver en E-mail adress för att kunna bekräfta att du är du och så att Blogger slipper en massa autogenererade spam bloggar.
Som man kan se så får man även här välja en del av adressen (URL) själv, just på blogger ser adressen ut såhär: valfriaord.blogspot.com

GOOGLEPAGES, skapa en blogg

Googlepages

Den här är egentligen ingen blogg men funkar i stort sett likadant och är enkelt att sköta.
Dock är det lite knepigare att komma igång med denna då man behöver ett Gmail konto för att kunna skapa ett googlepages användar konto. För att få ett Gmail konto så måste du få en inbjudan från en som redan har det… hmmm knepigt va ;) men om du lämnar din mail tillsammans med din kommentar till denna post så är det stor risk att någon snäll person skickar en invite/inbjudan till dig. Så här knepigt är det iaf just nu men det beror på att denna Google tjänst är nystartad….

Det här var nog dom 3 av dom bästa alternativen om det skulle vara så att jag ej upptäckt något som borde finnas med på listan så är det bara att skriva en kommentar så fixar det sig ;)
Prova dig fram och se vilket av alternativen som passar just din önskade blogg den som rekommenderas starkast är just WordPress. Enklare än såhär har det aldrig varit att publicera texter på internet.
Vill tillägga också att om du är mån om SEO d.v.s sökmotoroptimering så är faktiskt möjligheterna närtill obegränsade med just WordPress bloggar.
Just med gratis versionen så är det svårt att få till det helt 100% när det gäller sökmotoroptimering men med full versionen (om du tex vill ha din egen .se adress) så finns det bra möjligheter att hela tiden förbättra. Mer om sökmotoroptimering gällande WordPress kommer det skrivas mer om i denna blogg b.l.a här: WordPress sökmotoroptimering
Ett annat stort plus med att skapa sin blogg just i WordPress är att det finns hur mycket fakta och information om det som helst på nätet gör en sökning på Google om WordPress så får du all info du nånsin kommer behöva :)

Webmaster Network – Mötes plats för svenska webmasters.

Webmaster Network med det senaste om Internet

Ett bra forum där det finns mycket information att hämta om Internet är Webmaster Network.
Här samlas både proffs som nyblivna webmasters ochdiskuterar allt möjligt som kan innefatta området Internet bland annat sökmotoroptimering, domännamn och webbhosting mm.

Webmaster Network är nog Sveriges största webbforum och innehåller något för oss alla.
Man kan även posta nyheter och sen läsa kommentarer om vad folk tycker om just din uppmärksammade händelse. Det finns mycket duktigt folk inom E-handel, programmering och sökmotoroptimering mm där så är det något man undrar kan man oftast få ett bra svar.

Att undvika när det gäller WN är att registrera sig och sen skriva väldigt korfattat om din fråga och sen förvänta sig 25 riktigt kvalificerade svar. Istället bör man beskriva problemet/frågan så mycket som möjligt samt skriva om hur man försöker lösa det och vad man gjort för att försöka lösa det… Då är det mycket lättare att få vettiga svar ;)