Plasma TV och LCD TV

Så här strax precis innan fotbolls VM så är det många som går och sneglar efter en ny TV och då gärna också storbild. Men vad ska man egentligen välja Plasma eller LCD? Vad är mest prisvärt och vad passar ens egna behov bäst egentligen.

Både Plasma och LCD har ju samma grund ide nämligen att ge dig en knivskarp bild samt inte vara i väggen allt för mycket. Rent generellt kan man säga att Plasma Tv´n har högre kontrast än sin konkurrent LCD Tv´n, och är man ute efter ett stort antal tum så år plasman en vinnare för att den kan hantera ett större kontrast omfång bättre.

Så här ser det ut om man ser på Star Trek på en plasma
Plasma Television

Koppla datorn till Tv´n

Ska man däremot koppla sin dator till Tv´n det vill säga utsätta Plasman eller LCD´n för statiska bilder så är LCD´n överlägsen och helt klart det självklara alternativet om man vill koppla sin TV till sin dator.
För kunde betraktnings vinkeln vara ett problem på en del TV apparater men det är bättre med det nu, köper man en hyfsad TV vare sig Plasma eller LCD så behöver man inte ligga sömnlös och oroa sig för att personen som sitter i hörnet på soffan inte ser bilden ordentligt :) Dock så leder fortfarande Plasma TV´n när det gäller betraktnings vinkeln och är faktiskt ohotad av LCD TV´n.

Skillnaden i livslängd på LCD TV och Plasma TV

En plasma TV kalkyleras att börja tappa bildkvalitet efter cirka 10 år om du ser på TV ofta…. så mycket som upp till 7-8 timmar om dagen. Vinnaren när det gäller just livslängd är LCD TV´n överlägset.
En LCD TV kan dessutom aldrig få inbränningar till skillnad från plasma TV´n som i vissa fall kan ta skada av inbränningar p.g.a stillbild redan efter en kvart.

LCD´n har många fördelar över Plasman men dock så leder Plasman på det som 95% av oss tycker är det viktigaste nämligen bildkvaliteten.

Plasman är känd för bättre bild, men LCD TV´n har många starka fördelar
LCD-TV

Vad ska man välja? Plasma eller LCD ?

Har man tänkt att koppla in TV´n till datorn ofta eller kanske ha det så jämt och ständigt så är LCD tv´n det självklara valet. LCD tv apparater blir ohyggligt dyra efter ca ”32” så om man är ute efter en större än så bör man rikta in sig på en Plasma redan från början för att slippa höra priset på dom större modellerna av LCD Tv´s. Så det är högst inviduellt att välja mellan en plasma eller en LCD tv och det finns egentligen inte någon riktigt självklar vinnare… visst vore det mycket enklare om det var så ;)

HDTV
Plasma och LCD är idag oftast kompatibla med HDTV precis som med så många andra finesser, förvänta dig bara det bästa nnär det är dags för ett inköp. Viktigt!!!!!!! Gör bara ingen dundertabbe och köp en vägg tv med en scart ingång som är riktad mot väggen el liknande.. hehe! Jo tekninken går snabbt framåt men vi kommer alltid ändå få irritera oss på korkade design lösningar ;) hehe!

En riktigt snygg plasma med ljudanläggning
Plasma TV

Några saker att tänka på när du väl bestämt dig

Väggfästet – Om du tänkt hänga upp TV´n på väggen som så många andra så snåla inte utan ge några hundra lappar extra för att slippa just idiot konstruktioner och liknande minst lika irriterande inslag.

Jämför priser – Självklart bör bra tjänster som Pricerunners jämförelse av TV apparater, Prisjakts jämförelse av LCD och Plasma och liknande användas.

Onödigt vetande: Ska du ut på höghöjds äventyr så ska du ta med dig en LCD Tv då plasma Tv´n har stora problem att funka fläckfritt på höjder över 2000 meter.

10 reaktioner till “Plasma TV och LCD TV”

 1. Min tröga skalle fattar inte riktigt det där med pixlarna – hur ska man tänka egentligen? Ska man välja antal efter avståndet, hur? Vi har ca 2,8-3 meter åt ena hållet men brukar vrida tv-bänken till matbordet ibland och då är det längre, kanske 4-4,5 meter. Man kanske inte ska vrida en bänk med platt-tv, den kanske ramlar?

 2. Nej plasma suger verkligen inte. Är man filmfantast och vill ha biokänslan eller om vill ha hem kompisarna på en fotbollskväll eller spela tv spel så vinner Plasman överlägset Nackdelen är just det här med inbränning. Det är den enda stora nackdelen som finns som jag ser det, men skulle man dock få inbränningar så gråt inte för de brukar funka att sätta på ”myrornas krig” en stund så försvinner det.
  Men jag kommer inta använda min tv som data skärm utan jag ska avnjuta filmer och sport i stort format med bra kontrast och svärta. Och som sagt 95% vill ha bra bildkvalité, inte en stor dataskärm.

  Plasma blir de för min del. Tack för jämföringarna.

 3. Ännu en som gått på det där med reklamen.
  LED är inte bättre bildmässigt. De är strömsnålare, that’s it.
  Plasman är överlägsen när det gäller svärta o djup.
  På en helt svart skärm är LED bättre, men på ett foto/film är plasman bättre. Plasman kan med hjälp av fosfor/elektroner släcka varje pixel, medans LED kan släcka endast områden i bilden el hela.
  Har du ens sett en bra plasma igång hemma hos nån?(inte i en upplyst affär). Jag har sett bägge…och i en affär så ser LED bättre ut pga att den skriker ut skärpa o ljus, men annorlunda blir det när man kommer hem i ett mörkt rum. Går inte ens o jämföra. Plasma död hahaha, säg det till Panasonic;)

 4. ”Inbränningar” får man det av TV Fakta loggan uppe i högra hörnat?
  Funderar nämligen på en plasma men är lika klok på det hele. Har bara hört om det här med ”inbränningar”

 5. Jag litar inte på en teknik- eller vetenskaplig artikel av en författare som inte kan stava. Töntigt med alla sär skrivningar och utropstecken. Usch.

Kommentera