Den kompletta SEO-Guiden för WordPress

En fullständing guide om hur du sökmotoroptimerar WordPress.

WordPress är mitt naturliga val när det gäller Innehållshanteringssystem på webben. Enligt mig så är WordPress just nu det bästa och enklaste systemet för att snabbt komma igång med din blogg/webbsajt. En stor fördel med WordPress är att det också är sökmotorvänligt. Det vill säga den text du publicerar kan sökmotorerna lätt hitta och WordPress sidor brukar ha en tendens att synas väl i sökmotorerna speciellt i Google. Den här guiden är till för dig som vill ha maximal synlighet och få ut det mesta av ditt bloggande. Det saknades en fullständing guide som även är riktad till nybörjare skriven på svenska men nu är den här.

Kort teknisk fakta om att använda WordPress som CMS:

 • Skriptspråk: PHP
 • Databas MySQL
 • Rättigheter (GNU) General Public License – Fri programvara

När du beställer webbhotell ska du välja att köra på en Linux server om du ska installera WordPress. Fördelen med en WordPress-installation på en egen domän är att du får större möjlighet att göra modifikationer. Denna guide är till för er som har installerat WordPress på eget domännamn.

Wordpress logga

Introduktion till SEO-guiden för WordPress

I guiden ligger huvudfokus självklart på just sökmotoroptimering (SEO). Jag kommer dock sticka in lite tips och råd som förbättrar användarvänligheten både för dig som admin och för dina besökare. SEO uppnår aldrig sin fulla potential om det inte går hand i hand med användarvänlighet och bra innehåll. Tänk på det! Skriv bra innehåll och gör det enkelt för dina användare att navigera på din sajt/blogg. Är det någonting här i guiden som är oklart eller inte fungerar för dig så skriv en kommentar så löser vi problemet. Guiden kan modifieras och delar kan läggas till om det finns efterfrågan. Denna guide går inte igenom hur man installerar WordPress. Hela guiden är uppdelad i faser vilka i sig innehåller x antal optimeringspunkter. Guiden är skriven så att nybörjare ska kunna hänga med så jag försöker beskriva varje steg så utförligt som möjligt.

FAS 1: Adminpanelen

Efter installation så bör man direkt ändra vissa inställningar i adminpanelen. Detta bör helst göras så snabbt som möjligt för att sökmotorerna inte ska snappa upp felaktiga URL´s eftersom vi kommer göra en URL omskrivning. Den direkta adressen till adminpanelen är www.dinblogg.se/wp-admin.

STEG 1: OMSKRIVNING AV URL`S FÖR BLOGGPOSTER OCH KATEGORIER (Permalink)

Varje gång du publicerar en bloggpost får den ett unikt id. När du gör en fräsch installation så har WordPress som standard att skapa ovänliga URL´s för varje unikt id. Det kan till exempel se ut så här om du skriver en bloggpost med titeln skumbananer: www.dinblogg.se/?p=123. Detta är inte alls bra vare sig för användare eller sökmotorer. Efter omskrivningen kommer din URL se ut så här: www.dinblogg.se/skumbananer. Detta gör att både besökare och sökmotorer förstår att sidan faktiskt handlar om skumbananer. Varje bloggpost som du publicerar hamnar också i en specifik kategori som du själv döper. Du kan även välja vad som ska visas i adressfältet innan kategorins namn. Exempel: www.dinblogg.se/category/gelehallon. På din blogg där du bara skriver om godis kanske inte ordet category är det mest optimala. Efter omskrivning kommer det istället då att se ut så här: www.dinblogg.se/godis/gelehallon.

BLOGGPOSTER

 1. För att ändra URL´s på bloggposter navigerar du till sidan Permalinks i adminpanelen på detta sätt: Options/Permalinks.
 2. I sektionen common options väljer du alternativet Custom, specify below.
 3. I fältet där det står Custom structure skriver du in nedanstående kod:
/%postname%/

KATEGORIER

 1. I sektionen Optional på samma sida ska du hitta fältet Category base.
 2. Ersätt det som står i fältet med det du vill döpa din kategori till. Tänk på att skriva in något som passar alla dina kategorier. Skriver du om flera olika ämnen kan du välja något kort som ordet ”om”. Se exempel nedan:
/godis
 /om

Att tänka på! Beroende på vilken typ av sida man har så kan man i vissa fall vilja ha datum etc i URL. Har du tidigare haft URL´s som ser ut så här www.dinblogg.se/?p=123 och sedan gör en omskrivning kommer dina gamla sidor automatiskt att pekas om till dina nya URL´s om du har någon av de senaste uppdateringarna för WordPress.

STEG 2: PING LISTAN

Varje gång du skriver en bloggpost så använder sig WordPress av din pinglista för att notifiera externa källor om att du skrivit ett nytt inlägg. Det finns ett antal tjänster som du kan pinga för att dina inlägg ska kunna visas på externa webbsajter. Ett exempel på en sådan tjänst är nyligen.se där du kan få en överblick över bloggar som nyligen uppdaterats. Det är inte dumt alls att pinga nyligen och andra liknande sajter eftersom du kommer få fler besökare. Vad har det att göra med SEO då? När fler och fler bloggare och webmasters känner till din blogg så kommer också chansen att du får inlänkar att öka. Efter ett tag så hittar de som skriver om samma sak som dig din blogg och då faller det naturligt in att de länkar till din blogg. Mer om inlänkar och hur viktigt det är för SEO kommer i slutet på denna guide.

Så här pingar du

 1. I adminpanelen ska du navigera till Options/Writing
 2. Scrolla längst ner på sidan så ser du sektionen Update Services
 3. Fyll i textfältet med de pingadresser du har fått från olika webbtjänster. En URL på varje rad. Se exempel:

http://rpc.pingomatic.com/
http://rpc.twingly.com/
http://nyligen.se/ping/

FAS 2: Teori, riktlinjer, förberedelser och checklistor

Innan vi hoppar på godbitarna så ska vi först gå igenom lite vad själva tanken med sökmotoroptimeringen är. Det gäller att ständigt vara så tydlig som möjligt när man optimerar. Tänk på att när sökmotorspindlarna kommer till din sida så navigerar de enbart efter hur du har radat upp koden. De har inga ögon, de kan inte se vad bilder föreställer eller om du har en snygg eller ful blogg. Så det gäller att behandla spindlarna som små barn. Med andra ord så måste du förklara allt för dom annars vet dom inte. Om dom inte vet kan dom inte heller presentera din sajt på ett vettigt sätt för folk när de söker på dina nyckelord. Visst kan man hoppa över att optimera och ändå klara sig hyfsat bra. Men som sagt så handlar denna guide om att få maximal synlighet.

STEG 1: VÄLJ EN BRA OCH FUNKTIONELL WORDPRESS DESIGN

För nybörjare eller dig som inte vill lägga ner alltför mycket tid så är det här en viktig del av optimeringen. Att hitta ett riktigt snyggt WordPress Theme är inte det enklaste. Att det sedan ska gå ihop med optimeringen blir ju inte alltid fallet. Ibland får man komprimissa. Personligen skulle jag välja ett WP-Theme som jag tycker är snyggt även om det fattas en hel del viktiga prylar på det. Man kan alltid lägga till det senare. Här kommer en checklista på vad som rekommenderas bör finnas på startsidan på din WordPress blogg (rent strukturmässigt). Om ditt tema saknar några av punkterna, överväg då att lägga till dom.

 • Lista som visar samtliga av dina kategorier – Extra plus i kanten är om dina underkategorier också visas. Har du inte möjlighet att få in alla kategorier så bör du i alla fall lägga till dom på din sitemap. Förklaring på hur man gör en sitemap kommer längre ner på guiden.
 • Länk till din sitemap – Länk till din sitemap bör alltid finnas på startsidan. Lägg gärna länken i footern så den visas på samtliga undersidor (sitewide) också.
 • Länklista till relaterade sidor (blogroll) – Utlänkarna är också en viktig faktor. Länka gärna ut till andra bloggar/sidor som skriver om samma ämne som dig. OBS! Undvik alltid att länka till helt orelaterade sidor som du egentligen inte har någon koppling till. Vem vill se länkar till Viagra, Poker och Porrsajter på en blogg om husdjur? Detta kan dessutom dra ner din ranking rejält. Erbjuder någon dig pengar för att få sin länk på din sida är det inte alltid värt det.
 • Synliga Pages – Vissa WordPress teman gömmer dina pages eller subpages. Försök även som med kategorierna att ha dina pages/subpages synliga på startsidan om möjligt. Både pages och subpages ska självklart vara med på din sitemap. Koder för att göra dina pages synliga kommer längre ner i guiden.
 • Tags/Etiketter – Det är bra ur både användarsynpunkt samt för SEO att visa dina populäraste etiketter. Användarna ser snabbt vilka ämnen du skriver mest om och kan därför snabbt få en uppfattning om vad din blogg handlar om.
 • Antal Inlägg – I adminpanelen under Options/Reading kan du välja hur många inlägg som skall visas på din startsida samt dina kategorisidor. Se till att inte för få inlägg visas. Har du valt att visa få inlägg så måste sökmotorspindlarna ta sig vidare genom länkar (next page) o.s.v för att kunna hitta. Desto djupare en spindel måste gå desto mindre chans är det att den indexerar din sida. En annan nackdel är att kategorisidorna blir mindre vilket minskar chansen betydligt att få trafik från sökmotorerna. Ett exempel är om du har 8 inlägg i en specifik kategori på din godisblogg. I inlägg #1 skriver du om sega råttor och i inlägg nummer #7 skriver du om hallonbåtar. Har du nu bara inställt på att visa 6 inlägg så kommer inte din sida ranka bra när någon söker på sega råttor och hallonbåtar. Detta för att sökorden sega råttor och hallonbåtar hamnar på olika sidor.
 • Viktiga Sidor – Har du något inlägg i din blogg som du märker ha blivit väldigt populärt så varför inte lägga en länk till det inlägget väl synligt på startsidan. Det finns en massa olika plugins som stödjer just detta om man inte orkar pilla i koden själv. Prova till exempel Top Posts plugin. Genom att du länkar till dina populäraste inlägg lite extra så fördelar du medvetet mer länkkraft (linkjuice) till de sidor som är populära och läsvärda. Detta tycker garanterat dina användare om och till sökmotorerna så signalerar du att just de sidorna ska ha lite extra kraft.
 • Länkbete – Ett länkbete lägger man ut i hopp om att någon som besöker sidan ska hitta något som är så intressant, roligt, läskigt, spännande, snyggt eller till och med så fult så att de bara måste ge dig en länk för att visa det dom hittat på din sida. Det är bara din fantasi som sätter gränserna här. Som vanlig bloggare kanske man inte har råd att skapa någon superhäftig video eller liknande som kan generera inlänkar och besökare men det finns alltid knep att ta till om man tänker efter lite.

STEG 2: FAKTORER SOM PÅVERKAR DIN SYNLIGHET

För att du ska kunna optimera din blogg så är det ju bra med kunskap om vad som väger tungt i optimeringssyfte. Det får du här och nu. Här är en lista på ett urval av olika faktorer som avgör hur pass bra din blogg rankar på ett specifikt nyckelord eller en viss sökfras. OBS! Detta är bara ett urval och inte alla faktorer. Google som exempel har ju en hemlig algoritm och ger inte ut fullständig information om vilka faktorer som påverkar rankingen i deras index.

 • Nyckelord i Titeln (kraftig påverkan)
 • Nyckelord i URL (kraftig påverkan)
 • Antal inlänkar totalt (kraftig påverkan)
 • Antal inlänkar med nyckelord i ankartexten. (kraftig påverkan)
 • Domänen/sidans ålder. (kraftig påverkan)
 • Nyckelord i header taggarna, h1, h2 etc.
 • Nyckelordsböjningar, exempelvis singular, plural, bestämd form o.s.v.
 • Nyckelord i Meta Description
 • Nyckelord i Meta Keywords
 • Nyckelordsanvändning i textinnehållet.
 • Antal interna länkar som pekar mot en specifik sida.
 • Nyckelord i ALT taggen för bilder.
 • Intern Navigering
 • Antalet gånger nyckelordet upprepas på sidan
 • Hur ofta sidan uppdateras
 • Nyckelord i olika format exempel bold italic mm.
 • Nyckelord i utlänkarna och dessa sidors innehåll
 • Domännamnsändelse till exempel .se .com eller .nu
 • Storlek på sidan

STEG 3: ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKRIVER INLÄGG (CHECKLISTA)

Listan i steg 2 gav dig några tips på faktorer som kan vara värda att komma ihåg när du skriver och publicerar inlägg. Ett av mina bästa tips när det gäller själva skrivandet är dock att skriva väldigt varierat och använda inte bara huvudnyckelordet utan även synonymer, förkortningar, akronymer och andra relaterade ord. Här kommer listan för dig som vill skriva både för besökarna och för sökmotorerna.

 • Titeln på Inlägget – Den viktigaste frasen i hela ditt inlägg när det gäller SEO är titeln utan tvekan. Här gäller det att vara smart och inte bara skriva något som får dig att ranka högt på det nyckelord du siktar på. Du ska samtidigt också skriva någonting lockande så att de som ser din titel från sökmotorresultaten lockas att klicka. Kort sagt skriv en så pass informativ titel som möjligt med många nyckelord. Överdriv inte och tänk på att Google enbart visar max 80 tecken från titeln när de presenterar din sida i resultatlistan. Om du skriver en för lång titel där den väsentliga informationen ligger i slutet så kan du tappa många besökare bara på det.
 • Variera Mera – Försök att alltid ägna en extra tanke på att hitta variationer på dina nyckelord eller fraser. Att upprepa samma nyckelord om och om igen gör det bara besvärligt för läsarna att hasa sig igenom inlägget samt att sökmotorerna nuförtiden är så pass avancerade att det läser av ditt lilla (jag vill ranka högt) trick direkt. Om man till exempel skriver om sökmotoroptimering som jag gör så kan man exempelvis då och då använda ord som sökoptimering eller varför inte böja ordet i olika former o.s.v. Som jag skrev tidigare så är också synonymer, akronymer och förkortningar att föredra.
 • Använd formattaggarna – Du som är van skribent använder dig säkert redan av detta ofta. Det tåls att säga ändå. Glöm inte att de nyckelord du vill framhäva och som ditt inlägg verkligen handlar om gärna får vara i fet stil, kursiv eller understruken stil m.m.
 • Headers i inläggen -Att använda headertaggar i inläggen är det många som missar faktiskt. Gör det till en vana att lägga in en headertagg då och då i dina bloggposter. Att föredra är h2, h3 eller h4 taggar då du vill ha h1 taggen för titeln.
 • När du postar bilder – De flesta lägger in bilder då och då i sina inlägg. Visst ska man göra det, det håller kvar läsarna. När du laddar upp bilder så glöm inte då att ge dom en titel. Sökmotorerna kan inte se vad bilden föreställer så du får hjälpa dom lite på traven. I WordPress är det enkelt, det är bara fylla i titelrutan efter du laddat upp bilden i adminpanelen.
 • Länka internt – Länka gärna ofta till dina andra tidigare inlägg då du kanske tar upp något som du skrivit om tidigare. Glöm bara inte att länkarna ska vara så relevanta som möjligt då ger det bra effekt och ger mervärde för läsarna.
 • Länka ut – Glöm inte att ge länkar till andra bloggare och skribenter du med. Att frekvent länka till relevanta sidor uppskattas av både sökmotorer och dina läsare. Dessutom kan du räkna med att du får fler inlänkar när folk märker att du länkar till deras sidor. Vem blir inte glad av att få en länk?
 • Skapa nya kategorier – Har du någonsin besökt en blogg med 900 inlägg och bara 3 kategorier och inga etiketter? Typ Allmänt, Skoj och Jobb. Ingen hit, gör inte så! Läsarna får det riktigt jobbigt att navigera och du tappar besökare för ett antal olika anledningar.

STEG 4: FAKTA OM INLÄNKAR

Inlänkar är en så pass viktig del av sökmotoroptimeringen så det kommer det jag ta upp nu. Längre ner i guiden så kommer konkreta råd på hur du skaffar inlänkar men innan dess så kommer lite allmän information. Länkar till och från webbsajter är den största avgörande faktorn när Google bestämmer sig för vilken sida som ska visas i resultatlistan. Ju mer inlänkar du får ju större chans är det att din blogg rankar högre. Det låter ju enkelt eller hur? Men det finns vissa minor som jag kan tipsa dig om hur man undviker. Undvik suspekta länkprogram eller att köpa masslänkningar till din sajt. Varför? Jo för att dessa sidor där länkarna kommer ifrån är i 9/10 fall så nervärderade av sökmotorerna att länkarna kommer ändå inte ge den effekt du vill ha. Så om du ser något erbjudande som låter för bra för att vara sant så är det också antagligen det. En bra länk är bättre än 10 dåliga så satsa på kvalitet istället för kvantitet. Dessutom så stramar Google åt bältet hela tiden och övervakar sitt eget index bättre så det är bättre att satsa framtidssäkert istället för att chansa. Undvik att skaffa inlänkar från sidor som är överfyllda med allt för konstiga inlänkar i sidfoten.

 • Den bästa typen av länkar du kan få är naturliga inlänkar – Länkar som du upptäcker kommer från en helt okänd till exempel som skriver om samma ämne som dig.
 • Om du har vänner/bekanta/whatever som också har webbsajter med samma nisch som du så var inte blyg utan fråga om du kan få en länk.
 • Metoder för att detektera inlänkar till din blogg – Adminpanelen i WordPress är bra för att du kan se inlänkar från andra bloggar genom RSS till din egen blogg. En annan metod är att kolla backlinks i Yahoo site explorer
 • Vill du lära dig mer så kan jag rekommendera dig att börja läsa Matt Cutts blogg. En person som jobbar på Google och har mycket att säga om just länkar.
 • Har du en svensk blogg så se till att få många svenska inlänkar. Länkar från svenska webbsidor ger mycket mer kraft än länkar från utländska sidor när det gäller rankingen på google.se.
 • Ankartexten – Om du har möjlighet att bestämma vilken ankartext din länk kommer att få så försök att få in ditt nyckelord där om det passar i sammanhanget. Kommer du få en länk på exempelvis en namnlista så kan du be att få ditt sökord i titeln på länken istället. Se exempel nedan:
<a href="http://www./" title="SEO Blogg">Marcus Westberg</a>
 • Nofollow – Om du ska länka ut till en annan sida men inte vill att den sidan ska få ta del av din länkkraft så använder du dig av nofollow. Se exempel nedan:
<a href="http://www.dinrival.se/" style="background-color: #ff0000" rel="nofollow">Rival AB</a>

STEG 5: VALIDERING

Medans du gör ändringar på din sida ska du alltid överväga att ha lite koll på hur du ligger till när det gäller valideringsstandarder. När det gäller WordPress bloggar så kan man dela upp valideringen i tre olika steg.

 1. XHTML Validering – Här validerar du hela koden för exempelvis din startsida på bloggen. Mer info om XHTML.
 2. CSS Validering – Stilmallen (.css) kan också valideras.
 3. RSS Validering – Här validerar du dina (RSS) feeds.

De flesta WordPress mallarna är validerade redan från start. Det är när du gör ändringar i källkoden mm som problemen brukar uppstå. Vanligaste felen folk gör är att de inte stänger taggarna korrekt eller att de plugins du installerar ibland rör till det i källkoden. Det är ingen katastrof för din sökmotoroptimering om du har en blogg som inte validerar fullt ut. Faktum är att en stor procent av de svenska WordPress bloggarna inte har validerade mallar. Google´s spindlar är så pass effektiva att de ändå kan scanna ditt innehåll på ett bra sätt. Däremot så är valideringstjänsterna ett bra verktyg om du märker att det börjar bli alltför stökigt i din kod. Här kommer en lista på de gånger det är att föredra en strikt validering:

 • Du jobbar professionellt – Om du gör konsultarbete och ska installera en blogg så är det på sin plats att du framhäver din yrkesstolthet och validerar kundens sida.
 • Projekt med andra – Är ni flera stycken som arbetar med koden kan ett bra sätt att samsas vara att följa XHTML standard.
 • Kompabilitet – Med en validering så säkerställer du att de som surfar med andra webbläsare än Internet Explorer kan se din hemsida som du vill att de ska se den.
 • Framtidssäkert – Nästa gång du rotar i koden slipper du ta hand om dina gamla missar och därför slipper du dubbeljobba i vissa fall.

FAS 3: ON-PAGE ändringar

I den här fasen går vi igenom de vanligaste ändringarna du bör göra on-page i din blogg. Konkreta råd samt kodsnuttar ges så du enkelt kan optimera din blogg. För vissa av ändringar krävs det att du installerar plugins. Koderna är anpassade till WordPress version 2.1.3 så om du inte har uppgraderat så gör det nu. Det finns olika alternativ för vissa steg beroende på vilken typ av bloggare du är. Om du har en företagsblogg till exempel så skulle jag rekommendera att företagsnamnet dyker upp i titeln exempelvis. Som jag nämde tidigare så har försökt anpassa denna guide inte bara för SEO utan också för användarvänlighet.

När ska redigera filer så finns det två olika metoder att göra det på.

 1. Starta ditt FTP program och logga in på din server med dina uppgifter du har fått av ditt webbhotell.
 2. Logga in på WordPress admipanelen och navigera så här: Presentation/Theme Editor. Väl där inne så får du en överblick på alla filer som tillhör ditt tema.

STEG 1: TITELTAGGEN

Här finns det olika alternativ att välja på. Det är dock samma grundsteg för alla alternativen. För dig som inte orkar, kan eller vill ändra i koden själv så kan du ladda ner plugins som kan hjälpa dig med titeloptimeringen. Två exempel på plugins är SEO Title Tag och Optimal Title. Här kommer beskrivning samt koder för dig som vill modifiera själv.

 • Öppna filen header.php som finns i wp-content/themes/temanamn/header.php
 • Lokalisera titeltaggen, det är mellan titeltaggarna du ska stoppa in den nya koden. Den ser ut så här i default versionen:
<title><?php bloginfo('name'); ?> <?php if ( is_single() ) { ?> &raquo; Blog Archive <?php } ?> <?php wp_title(); ?></title>
 • ALTERNATIV 1: För dig som satsar på att optimera för få nyckelord och skriver om smala ämnen. Denna tag skapar helt enkelt en kort sidtitel i webbläsaren som motsvarar titeln på ditt blogginlägg.
<?php if(is_home()) { echo 'Bloggens Namn | startsidan beskrivning'; } else { wp_title('') ;} ?>

I koden ovan byter du ut texten Bloggens Namn mot din egen text. Du behöver också ersätta startsidan beskrivning med din egen text. Med denna kod så visas enbart din titel på inlägget i webbläsarna samt senare då i sökmotorresultaten. Exempel: skriver du en bloggpost med titeln Nytt Godis som hamnar på undersidan www.dinblogg.se/nytt-godis så kommer du också ha en kort passande titel Nytt Godis.

 • ALTERNATIV 2: För dig som satsar på namebranding rekommenderar jag denna kod:
<?php if(is_home()) { echo 'Namn/Firmanamn'; } ?> <?php wp_title(''); ?><?php if(wp_title('', false)) { echo ' | Ditt Namn/Firmanamn'; } ?>

Denna kod ska placeras mellan titeltaggarna. Ersätt Texten Namn/Firmanamn med din egen text. Som du ser så behöver du ändra på 2 ställen i kodsnutten.

 • ALTERNATIV 3 (Avancerat) Om du satsar på att visa en innehållsrik titel som visar precis vad din sida handlar om så klistra in denna kod mellan och
<?php if ( is_home() ) { ?><? bloginfo('name'); ?>&nbsp;|&nbsp;<?php bloginfo('description'); ?><?php } ?>
<?php if ( is_search() ) { ?><? bloginfo('name'); ?>&nbsp;|&nbsp;S&ouml;kresultat<?php } ?>
<?php if ( is_single() ) { ?><?php wp_title(''); ?>&nbsp;|&nbsp;<?php if(is_single()) {
$metatags = get_the_tags($post->ID);
foreach ($metatags as $tagpost) {
$mymetatag = apply_filters('the_tags',$tagpost->name);
$keyword = ($mymetatag); // Your filters...
echo $keyword." | ";
}
}
?><?php if(is_single()) { echo single_cat_title(); } ?><?php } ?><?php if ( is_page() ) { ?><?php wp_title(''); ?><?php } ?>
<?php if ( is_category() ) { ?><?php single_cat_title(); ?><?php } ?><?php if ( is_month() ) { ?>
<?php the_time('F Y'); ?>&nbsp;|&nbsp;Arkiv&nbsp;|&nbsp;<? bloginfo('name'); ?><?php } ?>
<?php if (function_exists('is_tag')) { if ( is_tag() ) { ?><?php single_tag_title("", true); } } ?>

Detta producerar en titel som ser ut så här i strukturen: ”Bloggpostnamn | tag1 | tag2 | Kategorinamn” Du kan också byta ut: | mot ett kommatecken eller vad du själv föredrar. Byter du till kommatecken kan du då få en titel som ser ut så här om du skriver ett inlägg i din godisblogg: Nytt Godis, Choklad, Fakta, Nyheter Denna metod är som sagt den avancerade och det kräver lite mer administration från din sida eftersom det är 3 faktorer som läggs ihop. Dessa är Inläggets titel, Taggarna och slutligen kategorin. Att tänka på om du använder denna metod är att du inte ska döpa taggarna till något ord som finns i titeln på inlägget och inte heller samma ord som beskriver kategorin. Då kan det bli så här knasigt: Nytt Godis, Choklad, Godis, Nyheter Försök att alltid undvika att ha samma nyckelord 2 ggr i titeln. Att upprepa nyckelord i titeln kommer inte hjälpa dig att ranka högre.

 • ALTERNATIV 4 (Avancerat) En ny uppdaterad version på titelkod du kan använda.
<?php if ( is_paged() ) : ?><?php $paged = 'Sida '.$paged; ?><?php endif; ?>
<?php if ( is_404() ) : ?>Sidan hittades inte &mdash; <?php bloginfo('name'); ?>
<?php elseif ( is_home() && !is_paged() ) : ?><?php bloginfo('name'); ?>
<?php elseif ( is_search() ) : ?><?php echo wp_specialchars(stripslashes($_GET['s']), true); ?> <?php echo $paged; ?>
<?php elseif ( is_attachment() ) : ?><?php echo trim(wp_title('&mdash;', false)); ?>
<?php elseif ( is_single() ) : ?><?php echo trim(wp_title('', false)); ?>
<?php elseif ( is_category() ) : ?><?php echo trim(wp_title('', false)); ?> <?php echo $paged; ?>
<?php elseif ( is_author() ) : ?><?php echo trim(wp_title('', false)); ?> <?php echo $paged; ?>
<?php elseif ( is_archive() ) : ?><?php echo trim(wp_title('', false)); ?> <?php echo $paged; ?>
<?php elseif ( is_paged() ) : ?><?php bloginfo('name'); ?> <?php echo $paged; ?>
<?php else : ?>
<?php echo trim(wp_title('', false)); ?>
<?php endif; ?>

Denna kod producerar unika titlar på dina undersidor och tar hänsyn till arkivsektioner m.m.

STEG 2: META KEYWORDS + DESCRIPTION

Det här steget är inte ens i närheten lika viktigt som första steget. Om du inte skriver en ”description” exempelvis så hämtar Google ändå relevant information från din blogg som dom presenterar i sökresultaten. Det kan vara bra att optimera Meta keywords + description för andra anledningar samt att om du väljer att visa meta description för sökmotorerna så markerar du mer tydligt vad sidan handlar om. Precis som med Titeltaggarna finns det även här bra plugins att hämta för dig som inte vill mecka i koden för mycket. En plugin som rekommenderas är Add Meta Tags. För att se en lista på helt gäng med plugins så besök wordpress.org. Nu går vi igenom hur du kan göra ändringar med hjälp av enbart kod:

 • Öppna filen header.php som finns i wp-content/themes/temanamn/header.php
 • Lokalisera mellanrummet mellan titeltaggen och redan existerande metataggar, det är här du stoppar in koden.
 • Lägg in koden nedan:
<meta name="description" content="<?php if(is_single()) {
$metatags = get_the_tags($post->ID);
foreach ($metatags as $tagpost) {
$mymetatag = apply_filters('the_tags',$tagpost->name);
$keyword = ($mymetatag); // Your filters...
echo $keyword.", ";
}
}
?><?php if(is_single()) { echo single_cat_title(); } ?> -<?php if (is_home()) bloginfo('description'); else wp_title('',true); ?>"/>

<meta name="keywords" content="<?php if(is_single()) {
$metatags = get_the_tags($post->ID);
foreach ($metatags as $tagpost) {
$mymetatag = apply_filters('the_tags',$tagpost->name);
$keyword = ($mymetatag); // Your filters...
echo $keyword.", ";
}
}
?><?php echo single_cat_title(); ?>" />

Det här producerar koden: Innehållet på din meta description i blogginläggen kommer bli Tag1, Tag2, KategoriInläggets titel Om vi tar den påhittade godisbloggen som exempel så kan det producera följande resultat. Choklad, Fakta, NyheterNytt Godis Din meta keywords tagg kommer innehålla det här i exemplet: Choklad, Fakta, Nyheter

STEG 3: HEADERTAGGARNA

Rubriktaggarna i WordPress mallen brukar ofta vara lite ologiskt utsatta på många WordPress mallar. Här gäller det att ha det viktigaste innehållet i h1, det näst viktigaste i h2 och så vidare. Som default så visar många teman upp bloggens namn i h1 taggen. Detta är logiskt när det gäller startsidan men inte när det gäller specifika inlägg. Se över dina h-taggar och strukturera upp logiskt. Det går inte att ge en exakt guide på hur man gör eftersom alla teman är konstruerade på olika sätt. Här kommer dock ett exempel på hur man går tillväga.

EXEMPEL:

I exemplet ska vi byta innehåll på några taggar. På undersidorna visas nu titeln på ditt inlägg som en h2 tagg. Vi vill har det till en h1 tagg samtidigt som vi nedgraderar det som står i h1 taggen till en h4 tagg.

h1 taggen hittar du oftast i filen header.php i din temakatalog. Bytt ut h1 mot h4. Så enkelt var det! Nu gäller det bara att anpassa din stillmall (CSS) så inte din sida ser ut som en digital krigszon. Öppna filen style.css som du hittar i wp-content/themes/temanamn/style.css Därefter lokaliserar du koden som bestämmer hur din sida visar h-taggarna. Det brukar se ut ungefär så här:

h1 {
font-size: 4em;
text-align: center;
}

Nu gäller det alltså att se till att byta plats på h1 och h4 informationen. I koden ovan så behöver du med andra ord ersätta h1 med h4. Då visas alltså h4 taggen i samma storlek som din föregående h1 tagg. Sen går du vidare till nästa steg och ersätter h2 taggen med en h1 i mallen. Tips! h2 taggen brukar ligga i filen single.php därefter anpassar du style.css. Krångligt? skriv en kommentar i slutet på sidan så kommer någon trevlig person att hjälpa dig. Det här med CSS kan vara lite knepigt i början om man aldrig pysslat med det förr.

STEG 4: SITEMAP

En sitemap är aldrig fel. Ett klockrent exempel på en funktion som är bra både för besökare och sökmotorer. Nu är det så att WordPress bloggar redan brukar ha bra intern navigering men här kommer lite tricks.

 • Ha som riktlinje att besökarna ska aldrig vara längre bort än två klick för att komma till vilken sida som helst på din blogg. Detta fixar du oftast enkelt genom att göra en sitemap som du placerar länk till i sidfoten exempelvis.
 • Sitemappen får vara stor. Men överdriv inte! Känner du att sitemappen börjar bli för stor så dela upp den på två sidor. Gränsen går då du ser att det börjar bli hopplöst att navigera. Det finns inget exakt nummer som man behöver följa slaviskt. Tänk på vad som är bäst för användarna så går det alltid bra även när det gäller sökmotoroptimeringen.
 • Lista dina undersidor m.m som det är svårt att navigera till vanligtvis.

Man kan göra en sitemap på lite olika sätt. Antingen laddar du ner Dagon Design Sitemap generator plugin eller så kan du göra en med hjälp av egen kod.

Så här skapar du en sitemap med hjälp av Pluginen ovan.

 • Ladda ner, ladda sen upp allt enligt instruktionerna i mappen wp-content/plugins
 • Aktivera sedan denna plugin i admin menyn.
 • Gör en template file genom att skapa en ny tom fil som heter sitemap.php
 • Ladda upp denna fil till wp-content/themes/temanamn/sitemap.php
 • Öppna filen som heter archives.php kopiera allt innehåll CTRL+C (den filen ligger också i samma mapp).
 • Öppna den fil som du nyss skapade (sitemap.php) och klistra in innehållet som du kopierat.
 • Ersätt textstycket högst upp i sitemap.php: Template Name: Archives med detta Template Name: Sitemap
 • Ta nu nedanstående kod:
<?php echo ddsg_create_sitemap(); ?> 

Och ersätt denna kod:

<h2>Archives by Month:</h2>
<ul>
<?php wp_get_archives('type=monthly'); ?>
</ul>

<h2>Archives by Subject:</h2>
<ul>
<?php wp_list_cats(); ?>
</ul>
 • Logga nu in i adminpanelen och klicka på Write/Write Page
 • I högerkolumnen skall du leta efter Page Template boxen. Har du utfört föregående steg så ska du nu kunna välja alternativet Sitemap i dropdown-menyn
 • Efter att du valt alternativet Sitemap i högerboxen så behöver du nu bara skriva en titel för att döpa sidan. Alternativt kan du skriva en inledande text som du vill ska visas innan själva sitemappen.
 • Klart! Nu ska du kunna navigera till din sitemap genom att gå in på sidan www.dinblogg.se/sitemap förutsatt att du döpt sidan till sitemap.

Så här skapar du en sitemap med hjälp av bara kod.

Ett sätt att göra sin egen sitemap med hjälp av PHP funktioner är att kopiera arbetsgången i det första exemplet men när du kommer till delen där du ska ersätta den befintliga koden så kan du istället använda dig av dessa kodsnuttar. För att se en mer fullständig lista på funktioner så följ denna länk: WP Template Tags. Här kommer de koder jag använde mig av för min egen sitemap

Lista alla sidor (Pages) samt subpages:

<?php
wp_list_pages('title_li='); ?>

Lista Kategorier samt underkategorier:

<?php wp_list_cats('sort_column=name&optioncount=1&hierarchical=0'); ?>

Lista Månadsarkiv:

<?php wp_get_archives('type=monthly&show_post_count=1') ?>

Lista Årsarkiv:

<?php wp_get_archives('type=yearly&show_post_count=1') ?>

Lista Tagg Cloud (Etiketter):

<?php if (function_exists('wp_tag_cloud')) { ?>

STEG 5: SKAPA EN .XML SITEMAP

Trodde du att du skulle slippa det här med sitemaps nu? Då har du kanske rätt faktiskt. Skippa detta steg om du är ute efter en snabboptimering. Läs först om XML och vad det är här. Det här steget är inte alls lika viktigt som det föregående. Däremot så har det sina fördelar och jag tänkte ta upp en av dom i alla fall. Google har en tjänst som kallas Google Webmaster Central där du kan ladda upp .xml sitemaps och få statistik och statusrapporter om din hemsida. Besök Google Webmaster Central. Skapar du ett konto där så kommer du behöva fixa till en .xml sitemap för din WordPress blogg. Så här gör du.

 • Ladda ner XML Sitemaps generator for WordPress.
 • Följ installationsinstruktionerna och aktivera i admin menyn.
 • Sen är den rätt självgående, den uppdaterar din sitemap varje gång du har skrivit ett inlägg + att du har en massa inställningsmöjligheter att leka med i adminpanelen om du har installerat.

STEG 6: ATT VISA RELATERADE INLÄGG

När du visar relaterade inlägg i din blogg så är det fördelaktigt på två sätt. Först och främst håller det kvar dina läsare eftersom att de får möjlighet att navigera vidare efter att de läst en artikel. Sen visar du också för sökmotorerna att dina interna länkningar är relaterade till varandra. Har du till exempel skrivit 2 inlägg om Gelehallon och den ena artikeln har fått väldigt mycket kraft för att den fått mycket inlänkar. Då kommer kraften även spridas till din andra artikel om Gelehallon och resultatet blir att den sidan får bättre ranking i sökmotorerna helt enkelt. För att se hur det ser ut in action så behöver du bara scrolla längst ner på den här sidan. Happy Scrolling!

Det här steget kräver att du laddar ner en plugin. Du kan ladda ner den här på wordpress.org: Related Posts WP Plugin. Efter nerladdning så följ instruktionerna hittade på sidan och aktivera till sist den i admin menyn i fliken plugins. Om du vill visa relaterade inlägg under dina bloggposter så följer du detta lilla schema.

 • Öppna filen single.php som du hittar här wp-content/themes/temanamn/single.php
 • Nu ska du hitta ett passande ställe att lägga till nedanstående kod. Jag la den under kommentarsfältet i min blogg.
<?php related_posts(); ?>
 • Klart! Prova att ladda sidan för att se om det fungerar. Det går även att göra ytterligare inställningar för denna plugin i admin menyn under Plugins/Related Posts Options. Det kan behövas om du vill få till det snyggt och även kanske validerat till och med.

STEG 7: BILDOPTIMERING

Har du bilder exempelvis i headern eller i sidebaren på startsidan eller liknande så ska du se till att det finns beskrivande text i alt taggarna till bilderna. Självklart så ska du inte heller glömma att lägga till beskrivande text till bilderna som du laddar upp och postar i dina inlägg.

Kolla runt i dina template filer och leta efter bilder som det fattas alt taggar till. Ett förslag är att du letar i filer som header.php och sidebar.php.

Här är ett typiskt exempel på hur det kan se ut:

<img src="<?php bloginfo('stylesheet_directory'); ?>/images/super-viktig-bild.gif" alt="" />

Som du ser så står alt taggen tom. Fyll i med passande text så det ser ut så här:

<img src="<?php bloginfo('stylesheet_directory'); ?>/images/super-viktig-bild.gif" alt="Prenumerera" />

Så enkelt var det… Nästa!

STEG 8: LÄNKARNAS TITELTAGGAR

Länkarnas titel-taggar är den text som visas när du pekar musen framför en länk. Leta igenom dina template filer och leta efter kod som ser ut som denna:

<a title="Permanent Link to <?php the_title(); ?>" href="<?php the_permalink() ?>" rel="bookmark"><?php the_title(); ?></a>

Som du ser står det Permanent Link to och sen titeln. Antingen tar du bort texten före PHP koden helt, eller så skriver du in något liknande på svenska istället. Om din blogg handlar om bara ett ämne kan du till och med få in ett relevant nyckelord där. Så om vi tar godisbloggen som exempel skulle det kunna se ut så här.

<a title="Artikel om Godis: <?php the_title(); ?>" href="<?php the_permalink() ?>" rel="bookmark"><?php the_title(); ?></a>

Om bloggpostens titel nu var ”Choklad och Hallonbåtar” skulle denna kod då producera följande titel på länken: ”Artikel om Godis: Choklad och Hallonbåtar” istället för ”Permanent Link to Choklad och Hallonbåtar”

STEG 9: LÄGG TILL FUNKTIONER

Leta runt lite på andras bloggar och sök på Google och se om du hittar några funktioner/plugins du gillar som på något sätt kan skapa mervärde till dina besökare. Ofta går användarvänlighet och SEO bra ihop när det kommer till WordPress plugins. Ett bra exempel är Related Posts pluggen som jag skrev om tidigare i guiden. Kolla wordpress.org för att hitta massvis med bra plugins som dessutom ofta är enkla att installera. Är du bra PHP kodning så kan du ta den kunskapen och skapa egna plugins som du kan erbjuda andra att ladda ner. Det om något är ett väldigt effektivt länkbete.

STEG 10: RENSA UPP ALLT SKRÄP

Bra då var vi nästan klara. Nu gäller det att du granskar din blogg och rensar bort sånt onödigt som kommer med ibland. Har du till exempel länkar i din sidebar till gamla kompisars sidor som inte funkar så är det bara att ta bort länkarna. Undvik att länka till utgångna domäner och 404 sidor etc.

BONUSRUNDAN

Phew! Nu är det grundläggande arbetet klart och jag tänkte nu bjuda på smått och gott.

Behändiga Kodsnuttar när du jobbar med WP

Dessa php-kodsnuttar är anpassade för att placeras någonstans i din WordPress mall. Vill du piffa upp din blogg så är dessa bra att ha till hands.

Listar alla (Pages) inklusive subpages:

<?php
wp_list_pages('title_li='); ?>

Listar alla (Pages) exklusive subpages:

<?php wp_list_pages('title_li=&depth=1&sort_column=menu_order'); ?>

Listar bara utvalda pages, byt ut mina nummer i koden nedan mot de nummer som motsvarar dina Pages. Alla nummer hittar du i adminpanelen under Manage/Pages till vänster:

<?php wp_list_pages('include=322,323,373&title_li=' . __('') . '' ); ?>

Skapar en länk till starsidan:

<?php echo get_settings('home'); ?>

Hämtar de senaste inläggen, byt ut siffran 10 mot det antal inlägg du vill visa:

<?php get_archives('postbypost', 10); ?>

Skapar text med bloggens namn:

<?php bloginfo('name'); ?>

Skapar text med den aktuella kategorins namn:

<?php echo single_cat_title(); ?>

Hämtar ett utdrag (excerpt) på dina artiklar (55 tecken) om det placeras i loopen:

<?php the_excerpt(); ?>

Visar tags/etiketter (utan länkar) på en specifik undersida:

<?php if(is_single()) {
$metatags = get_the_tags($post->ID);
foreach ($metatags as $tagpost) {
$mymetatag = apply_filters('the_tags',$tagpost->name);
$keyword = utf8_decode($mymetatag); // Your filters...
echo $keyword.", ";
}
}
?>

Visar tags med länkar, OBS! (ej tag cloud):

<?php the_tags(); ?>

Visar texten på titeln (exempelvis på specifika inlägg)

<?php the_title(); ?>

Visar specifika poster samt utdrag (excerpt) till dom. Byt ut numren i koden mot nummer som motsvarar dina egna inlägg. (Du hittar alla nummer i ”Manage Posts” i adminpanelen)

&lt;?php wp_list_categories('include=3&amp;title_li='); ?&gt;
&lt;?php query_posts('showposts=1&amp;cat=3'); ?&gt;
&lt;?php while (have_posts()) : the_post(); ?&gt;
&lt;a href="&lt;?php the_permalink() ?&gt;" rel="bookmark"&gt;<?php the_title(); ?>&lt;/a&gt;
<?php the_excerpt(); ?>
&lt;?php endwhile; ?&gt;

Problem med formatering av svenska tecken å,ä och ö? Använd då denna lista för att ersätta dina å, ä och ö i mallen:


Ä med &Auml;

ä med &auml;

Ö med &Ouml;

ö med &ouml;

Å med &Aring;

å med &aring;

METODER FÖR ATT SKAPA INLÄNKAR

Inlänkar är viktigt om du ska få bra synlighet i sökmotorerna. Här kommer lite tips på vad du kan göra för att få inlänkar samt hur du kan få användare att länka till din blogg.

 • Var allmänt social och aktiv på nätet, kommentera på andras bloggar om du hittar bloggare som har samma intressen som dig. Hur ska annars folk kunna länka till din sida om de inte vet om den?
 • Anmäl dig till olika bloggnätverk och skapa konton där. Ett exempel är Bloggtoppen.se
 • Gå med i Twingly-tåget och länka sedan in till nyhetssajter som skriver om ditt specifika ämne. När du länkat in till en artikel på till exempel SVD så visas din länk i en ruta på den specifika artikeln som du länkade till. Detta skapar i många fall nya läsare till din blogg och därmed också inlänkar efter hand. Besök twingly.se och läs mer.
 • Registrera din blogg i kataloger. Se lista här: Lista på svenska sökmotorvänliga kataloger.
 • Anordna tävlingar på din blogg – Fick du dubbla julklappar så prova att lotta ut det paketet du inte öppnande istället för att byta in varan. Detta kan skapa s.k BUZZ då folk kommer prata och länka till din blogg.
 • Skapa något som inte redan finns på nätet. Om du har ett specialintresse eller bra fantasi har nu möjlighet att skapa något unikt. Är du en klippa på att bygga gitarrer som exempel så skriv Sveriges bästa guide om hur man gör en gitarr från scratch. Efter hand kommer du garanterat få inlänkar och dessa kommer med allra största säkerhet också vara relaterade vilket är ännu bättre.
 • Posta häpnandsväckande bilder eller varför inte videos. Du kan ladda ner Youtube plugins som fungerar utmärkt.
 • Fråga dina bloggvänner om de vill göra länkbyten. Har du kontakt med folk som bloggar om samma sak som du så tveka inte att fråga om ett länkbyte. Att tänka på här att trevägslänkbyten kan vara snäppet effektivare än att bara korslänka direkt mellan två bloggar. Tips! Blogg A länkar till Blogg B som länkar till Blogg C som sedan sluter triangeln genom att länka till blogg A.
 • PINGA!

Mer tips om hur du skapar inlänkar genom länkbeten hittar du här: Andy Hagan´s Ultimate guide to Linkbaiting.

OM GUIDEN

Denna guide inspirerades jag till att skriva av Jim W som skrev ett liknande inlägg på engelska: SEO For WordPress Helt klart läsvärt och konkret material från Jim.

LISTA PÅ ANDRA SEO GUIDER FÖR WORDPRESS

Nikke Lindqvist: Sökoptimering för WordPress – Branschkollega till mig som skriver mycket om SEO mm.

Stefan Persson: Lista på ett par guider som är värda att kolla på. Kolla även resten av sajten för jag såg ett par bra inlägg om WP där.

Tyvärr har jag inte kunnat hitta fler guider på svenska för optimering av WordPress och det var också därför jag skrev den här långa guiden.

LISTA PÅ SEO VERKTYG

 • SEO-Nyheter.se – Bra lista på diverse SEO-verktyg som kan vara bra att ha till hands.

LISTA PÅ PLUGINS

Glöm inte att kotrollera att pluggar som du hittar när du surfar runt skall vara kompatibla med den senaste versionen av WordPress. Sidorna där du laddar ner plugins brukar vanligtvis innehålla information om vilka WP versioner de är testade på.

SENAST UPPDATERAT

 • 2008-02-08 – Ny titelkod inlagd. Se alternativ nummer 4 under optimering av titeltaggen.
 • 2007-12-18 – La till koden lista specifika pages samt kodlösning för hur du löser formateringsproblem med å, ä och ö i mallen.

NÅGONTING SOM ÄR OKLART ELLER FATTAS?

Skriv en kommentar så uppdaterar jag guiden. Tar gärna emot bra tips på länkar som jag kan lägga till på listan också.

/ Marcus

62 reaktioner till “Den kompletta SEO-Guiden för WordPress”

 1. Jag fick ett förslag att göra en riktig innehållsförteckning. Jag håller med det saknas och kommer senare. Tack för tipset: (Daniel)

 2. Skitbra Marcus!

  Har inte hunnit läsa ordentligt men det ser mycket bra ut. Har bokmärkt för framtida användning. :)

 3. Edenström: Hehe! det är lika bra att skriva guider för de som ändå inte kommer att betala för tjänster.

 4. Har spenderat den senaste timmen för att gå igenom och bocka av samtliga punkter, jävligt välgjord guide måste jag säga. Bra, och tack!

 5. Riktigt riktigt bra guide detta. Max poäng måste ja säga. Har läst den 2 ggr lite lätt nu och när de finns lite tid blir de ännu en gång :)

 6. Tackar! kul att ni gillar guiden!

  Anders G: Jag har nu uppdaterat och har lagt in ett nytt alternativ för titeloptimering.

 7. Tack för en sjukt bra guide!

  Gick efter den guiden när jag optimerade Iphoneinfo punkt se.

  och snacka om att det hjälpte ;)

 8. Grym Guide! mycket uppskattad!! Sen gillar jag din ”länka till det här inlägget” ruta du har under varje inlägg är det en plug in?

 9. Tack för den utförliga guiden! Nu blev jag genast mer peppad på att fördjupa mig i WordPress.

 10. Bra guide! Jag följde ditt råd om permalänkar och det fungerar utmärkt på mina webbplatser hos one punkt com som goranlindgren punkt se men hos Spray funkar detta inte alls. Endast förvald (default) permlänkstruktur funkar där. Någon som har något förslag på hur jag kan komma runt detta? (utan att byta webbhotell) På wordpress.org forum får jag svar att anpassade permalänkar ofta orsakar problem.

  Ändå är det många fler än du som föreslår det. Till exempel Lisa Sabin-Wilson ”WP for dummies” s. 142.

 11. Portabla prylar: Använd gärna ditt namn istället för att kalla dig portabel :) Ang sitemap så är .xml sitemappen inte till för besökare. Det finns två olika format, el även fler om man vill det.

 12. Hej!

  Mycket bra guide! Allt samlat på ett ställe.

  Ett önskemål – finns det en chans att få en lista på alla bra adresser att pinga till?

  Vilka blogglistor, blogghemsidor etc. är det också bra att registrera sig på eller länka till? Vilka är de största?

  Jag har också börjat skriva en guide.

  Hälsn,
  Peter

 13. Peter: Hej! ang ping så är det bara ett fåtal som ger bra resultat och håller i längden.

  Anton´s tips här är bra:
  Har jag missat någon viktig så säg till.

 14. Håller på med en sida, och satsar på SEO nu i första hand.

  Jag förstår inte header taggarna. Hittar ingen H1 i min header, men de finns alla i min style.css (stylesheet). Räcker det att bara byta ut dem där, tex H1 till h4 där? Men misstänker att det inte är så enkelt. Stog ju att man skulle fråga, så nu gör jag det ;) MVH Malte

 15. Tack för denna underbara genomgång. Har nästan gjort allt och fått bra förståelse hur man skall tänka på internet med wordpress.
  Keep It Up…

 16. Tack Joel o alla ni andra som gillar den :) Nu är det ju ett tag sen den skrevs men fortfarande aktuell gällande det mesta i guiden.

 17. Syssy Jaktman: På vissa WordPress themes så finns inte den filen utan kan i vissa fall ha blivit omdöpt till något annat.

  Så fort jag får lite tid över så kommer en lika stor uppdaterad guide, denna gång antagligen på engelska.

 18. Hejsan Marcus, Efter påtryckningar, glirringar och efter ha läst denna grundliga och utomordentilga artikel har jag bestämt mig att JAG KAN och jag måste ha en blog på min site. Jag skall slaviskt följa dina anvisningar till 100% och vi får se vart det blir.

 19. Sundream: Hehe, slaviskt kanske inte är nödvändigt men guiden fungerar utmärkt som checklista. Det kommer en ny guide lite senare i år på engelska med uppdaterade grejer. Ska bli kul att skriva den.

 20. Jag har min sida på One.com och det verkar fungera bra. Har nu provat WordPress Plugin Add-Meta-Tags. Har installerat och konfigurerat efter konstens alla regler. Det visas dock inga metataggar <meta name=”description” eller <meta name=”keyword” i startsidans kod. Jag har inte gjort annat än installerat tillägert och skrivit in info i fälten och uppdaterat.

  Krävs det något mer?

 21. Tack Marcus!
  Denna guide har gjort att jag tänker använda wordpress. Man är ju en amatör så jag hade tänkt spara denna guide till att först och främst byta till wordpress och sedan använda all denna information till optimering. Ännu en gång tack för en grundlig genomgång.
  MVH Magnus

 22. Tack för denna hjälpsamma artikeln! Har precis läst klart den och ordnat lite på bloggen, hoppas att det gör susen

 23. Hej,

  Jag undrar om du har någon lösning till att köra script ads i blogg som innehåller rutor av text… alltså inget ”rakt” flöde av texten uppifrån och ner…(vet inte hur jag ska förklara detta…)

  Försöker nämligen att sätta dit ett script på olika annonser men det dyker inte upp något alls…förmodligen för att jag gör något fel.. men hur fungerar det med script i php?

  Jag hoppas du kan hjälpa mig, för själv kan jag uppenbarligen inte.

  //Sami

 24. Hej

  Når jeg ændre basislinks instilningerne under permalink så siger den at jeg skal opdatere .htaccess men hvordan gör jeg det? Jeg har svært ved at lave opdateringer da jeg bruger filezilla og ikke ved hvor meget jeg igivet fald sletter. Når jeg åbner filen står der ”deny from all” selv om jeg kopier det der skal programeres ind fungere den inte. hoppas du kan hjälpe

 25. Jag har nyss lagt upp en blogg på WordPress som jag inte ids hosta själv. Vill pinga, men under Options-Writing finnes ICKE nåt Update Services. Hur ska jag göra då? Man vill ju inte pinga manuellt…

 26. Hej Marcus.

  Något gick snätt.
  Jag följde Steg 1 och bytte ut perma länkarna så som din guide säger och då slutade bloggen att fungera. Får 404 error på alla kategorier och pages.
  Vad är det som saknas/går snett?

 27. En riktigt, riktig bra artikel. Det tog mig ungefär 1h att läsa allt inkl en liten paus. Men det var värt det.

  Fanns många nya saker som man lärde sig här. T.ex att man även ska länka ut med sin egna ankartext, till liknande sidor.

  Hur som helst, kanon. Nu skall jag läsa lite till innan jag lägger mig!

  / Yasa

 28. Hej! Intressant och grundläggande guide även fast det finns plugin för alla dom kodsnuttar som du delade med dig av.

  Vad reagerade på va när du skrev att man ska dela med sig av ut-länkar till andra bloggar och att ”både kollegor och sökmotorer” uppskattar detta.
  Uppskattar verkligen sökmotorer att man har utlänkar från en sida?
  Varför skulle man uppnå någon form av positiv effekt av att låta ”the juice” rinna iväg till andra sidor?

  Jag har aldrig hört detta förut så det vore trevligt om du ville förklara lite djupare :)
  Som sagt, mycket bra guide!

 29. Tack för jättebra info, har använt Blogger tidigare (bara lite) så det var tacksamt att hitta seriös WordPress info på Svenska.
  SEO lektionen är troligen ännu viktigare ;)

 30. Jag har sedan jag börja blogga skrivit mina blogginlägg på Bloggers plattform. Planerar att gå över till wordpress och behöver all hjälp jag kan få.

  Ska bokmärka den här guiden och komma tillbaka när det blir aktuellt med en flytt.

 31. hej.

  Jag programmerar hela sidorna själv i php och använder mysql. Är rätt hyfsad på att optimera mina sidor men det är mycket jobb att göra allt själv.
  En relativt luddig fråga är ju, är det bättre att arbeta med wordpress än att själv skriva crm och php till mina kunder?

 32. Imponerade och omfattande guide för wordpress. Skall se till att gå igenom denna sida ordentligt och se vad jag missat för saker i mitt SEO-arbete. Bra jobbat!

 33. Cool guide! Kul att se att det inte bara e americaner som kan gora seo utan aven svenskar!
  Du vet vad du haller pa med, kan man ju lungt konstatera : )

Kommentera