Kategorier
Sökmotoroptimering

Validering – Har det betydelse för hur högt man rankar i sökmotorerna

Har validering någon betydelse när det gäller sökmotoroptimering

Jag har precis validerat denna site och dess undersidor och har funderat på om nu validering har någon som helst betydelse ur sökmotoroptimerings perspektiv. Många förespråkar en strikt validering som en del av själva sökmotoroptimeringen, men varför är då validering viktigt för SEO?

Att ha en validerad webbplats till att börja med har ju uppenbarligen många fördelar, här är några av dom:

  • Enklare att underhålla, lättare för andra att förstå

Logiskt uppbyggd HTML kod gör det ju iaf lättare för andra att förstå, detta är nog rätt uppskattat om flera personer jobbar med samma kod…

  • Framtidssäkert

Eftersom framtida webbläsare och dess funktioner kommer anpassas av vad som redan finns ute idag så är det ett säkert kort att köra på strikt validering, så slipper man otrevliga överraskningar när väl det kommer något nytt. Detta är nog mest viktigt om man inte använder sig utav ett CMS och har ett stort antal sidor gjorda för hand.

  • Snabbare laddning av webbsajten

Webbläsarna läser igenom din kod snabbare och laddar naturligt sidan snabbare… men så extrem stor roll spelar det nog inte… beror iofs på hur mycket kod en sida har. Om sajten har extremt mycket kod så kan det nog vara en bra ide att validera.

  • Kompabilitet i flera olika webbläsare

Har man strikt validering av sin HTML så kan man vara säker på att koden fungerar för desto fler besökare… Dom flesta använder sig utav Mozilla Firefox eller Internet Explorer men på senare tid så har jag sett i mina statistik program att alla möjliga nya varianter på webbläsare finns ute…

  • Det som komma skall

Nuförtiden så behöver ju inte besökarna som kommer till din site nödvändigtvis ha en stationär dator, fler och fler surfar in med mobiltelefoner och liknande… Detta är ju inte så vanligt än, men vem vet hur det ser ut om 10 år.

Dom här punkterna är något av det mest vanliga man brukar få höra om man frågar varför skall man validera.
Anledningen till att väldigt många inte brukar bry sig om validering (b.l.a jag) är för att man tycker helt enkelt inte det behövs… man testar att ladda sidan i Internet Explorer och därefter i Mozilla Firefox och visar den sidan som man själv vill se den går man vidare…
Jag har ändrat lite uppfattning om just detta nu men jag är dock ännu inte helt övertygad. Jag tycker att om man har en seriös webbplats som man vill satsa på t.e.x om man har en företags sida eller en sida som man vill tjäna en stor del av sin inkomst på så bör man verkligen validera
Bäst av allt med detta är att det ger ett seriöst intryck uttåt, när andra som är intresserade är på din webbplats och ser över din kod så märker dom att du har varit flitig, detta märker ju såklart inte ”Dussin Svennson” och inte bryr dom sig om det heller men det är nog ändå viktigt att visa samtliga om man vill satsa på marknadsföring t.e.x.

Jag såg nu också i samband med att jag höll på med valideringen av min blogg att man kan validera .CSS filer… hehe! detta var typ nytt för mig men jag fick iag godkännt :)

Nu till det roliga

Fortfarande så har jag inte fått några bevis att 100% korrekt validerad kod har någon stor betydelse för sökmotoroptimeringen av din site.. vilket jag är mest intresserad utav.
Men jag letar efter något slags bevis för att det ska vara så ;) hehe man vill ju ha lite för sin utförda validerings ansträngning….
Detta är ju fallet i dagsläget om ett par år så kanske Google, MSN och Yahoo ändrat kraftigt på sina Algos det är bara att vänta och se vad som händer.
Om man har tillfälle att validera på ett enkelt sätt så är det ju klart man ska göra det, men om det är någon funktion som man vill ha på sin sida som gör att valideringen inte vill gå igenom så tycker jag ändå man ska ha det på sidan… Man ska ju göra sidan för besökarna inte för valideringens skull.
Det har pratats lite om det här på Seo forumet också, alla där har i stort sett samma uppfattning som jag… det har inte denna site om Validering där hävdar dom att en strikt validering har fördelar för sökmotorplaceringen.

Av Marcus Westberg

Sökmotoroptimering som jobb och hobby.

3 svar på ”Validering – Har det betydelse för hur högt man rankar i sökmotorerna”

Bra tankar. Självklart ska man göra koden så ren och bra som möjligt, med alla medel som finns. Det jag däremot inte förstår är alla som hävdar att tabellbyggda sidor inte har samma möjlighet att bli lika populära som de sidor som inte är det.

Det är fel. Vädigt många företagshemsidor m.m. är helt uppbyggda med tabeller fortfarande och inte indexeras de sämre?

Det är innehållet som räknas. Texten, länkarna, m.m. är de viktigaste komponenterna på en sida.

Så skriv lite mer korrekt svenska nästa gång, så kanske din blogg indexeras bättre ;)…

Jag ser nu att det blir problem med valideringen när jag har feeds från andra sidor med…. sånt man får ta ;)

Svara

Kommentera