Svenska proffsbloggare

Jag gör lite research just nu. Denna gång på den svenska marknaden för en gångs skull :)

Det jag letar efter är svenska proffsbloggare. Det vill säga personer som får en hyfsad inkomst från sin blogg. Nu menar jag alltså personer som inte är anställda bloggare på stora sajter som SVD etc. Det jag letar efter är personer som lyckats själv.

En som jag följer är Tommy K Johansson som jag tycker lyckats riktigt bra rent ekonomiskt sett. Bara att säga grattis!!!

Vad säger ni?

Visst finns det en del som lyckats med en del andra i ryggen som exempelvis blondinbella.se. Krävs det att man har backup för att lyckas eller går det att göra själv?

Den svenska marknaden är rätt så liten. Är man expert på sitt område bör man fundera på om det inte är värt att satsa på att skriva på engelska istället. Detta för att man når då typ halva världen istället för ca 9 miljoner som i Sverige.

Vad tycker ni? Har ni exempel på svenska proffsbloggare? eller folk som kan livnära sig (eller halvt livnära sig) på sin blogg…

Och vad tycker ni är gränsen för att kalla sig för proffsbloggare? Är det när man livnär sig helt på inkomsterna från sin blogg eller sitt bloggnätverk? Själv tycker jag att man kan säga att man är proffsbloggare om man iaf lyckats skrapa ihop hälften av sina månadsinkomster från att blogga.

Kommentera gärna :)

Love ya!

17 reaktioner till “Svenska proffsbloggare”

 1. Först vill jag säga välkommen tillbaka. Det var länge sedan senaste bloggposten.

  Var och varannan bloggare kämpar med annonsintäkterna och drömmer om att kunna försörja sig på bloggandet. Jag skulle själv vara glad om jag kunde försörja mig ens halvt på bloggandet.

  TkJ, som du nämner, är nog den ende bland mina RSS-flöden som nog skulle kunna försörja sig som proffsbloggare. Men såvitt jag förstår så väljer han att jobba för att det tillför honom mycket.

  Modebloggarna som vi läser om i tidningarna tror jag inte skulle klara sig länge utan uppbackningen de har samt all mediahysteri som håller dem uppe.

 2. Tack mclord för välkommnandet och din kommentar :)

  Samma här. Skulle bli glad om man kunde få halva inkomsten från bloggen. Jag har lite funderingar på hur man skulle kunna få inkomster. Men då krävs det att man jobbar hårt. Bloggar väldigt ofta o.s.v.

  Jag kollade på statistik och såg att hans största inkomst (för ett tag sen) var Tailsweep. Dubbelt så mycket pengar än adsense genererade det. Helt klart ett intressant ämne som jag ska skriva mer om senare.

 3. Det gäller nog att definiera ”proffsbloggare” först. Är det den som skriver artiklar med bäst innehåll, eller den som har flest besökare (och därmed mycket intäkter) för att han/hon skriver om ett ”intressant” ämne?

  Jag skulle kunna starta en anonym blogg, låtsas vara kvinna, skriva om ett intressant ämne (kanske mitt påstådda sexliv) och tjäna pengar på det. Men gör det mig verkligen till en proffsbloggare?

  Vem är proffsbloggaren, den som tjänar mest, eller den som skriver bäst? Eller nån annan?

 4. Lars K: Finns säkert en del olika åsikter. Men kort sagt borde väl den mest vanliga definitionen vara en person som får det mesta av sina inkomster genom bloggandet.

 5. Instämmer med Marcus där. Att en proffsbloggare nog får anses vara någon som till större delen kan försörja sig på sitt bloggande.
  Samtidigt är prefixet proffs lite märkligt. Det används i andra sammanhang också, det var ju en debatt om seo-proffs för ett tag sedan som inte riktigt gav ett klart svar.

  Om man jämför med andra verksamheter så säger man knappast proffskonstnär utan endast konstnär. Trots att det bara är ett fåtal konstnärer som kan försörja sig på det yrket.

  En snickare kallar vi inte heller för proffssnickare. Men lite är det här hur man själv definierar sig. Frågar man folk vad de arbetar med får man i de flesta fall yrket de har utan ordet proffs framför.
  Jag kommer direkt på ett undantag där och det gäller boxare. Där definieras de enligt termen proffsboxare och boxare/amatörboxare.
  Så där kan man säga att en viss standard finns för i vilka sammanhang som ordet proffs skall användas.
  Dvs för de som kan försörja sig med det de sysslar med.

 6. Urban: Konstigt egentligen att benämningen SEO-proffs egentligen används. Det var väl Jim Westergren som kom på den från början kan jag tänka mig.

 7. Jag kan faktiskt tycka att man kan behöva proffs-prefixet på en del ställen. Bloggare är ett bra exempel eftersom hemmasnickaren när det gäller bloggande inte direkt är i minoritet. Det skulle ju kännas konstigt om man titulerade TKJ och BB bloggare och alla vi andra då var amatörbloggare.

  Jag kan hålla med om definitionen att om man delvis kan försörja sig på sitt bloggande så är man proffs. Det går ju förstås en gräns någonstans för man skulle ju kunna säga att jag isf är proffsbloggare för jag tjänar ju några kronor om dagen på adsense och det är ju naturligtvis orimligt.

 8. En proffblogger er helt klart en som lever helt eller delvis av bloggingen sin. Dette gjelder like mye om han/hun ikke har reklame i det hele tatt, men får konsultentjobber som en direkte følge av bloggen etter min mening.

  Jeg synes det er greit med definisjonen proff i forhold til blogging for å skille hva som er den underliggende hensikten med bloggingen. Er den underliggende hensikten ikke å tjene penger enten det er direkte eller indirekte, er det ikke rimelig å kalle det eller seg en proffblogger.

 9. Hejsan Marcus. Det är Lennart med Sundream Estate i Marbella, Spain. Ochså en medlem I SEO-Forum. Jag hittade din site hos Simon´s blogg joinsimon. Trevig läsning på din blogg. Min uppfattning ang. Proffsbloggare är som Urban var inne på liknelsen med proffsbloggare och proffsboxare. Det finns många proffsboxare, men I verkligheten är världigt få som endast kan leva på boxningen. En bra proffsbloggare måste syssla med mera än bara bloggning, även Jim Westergren lägger sina ägg i flera korgar. (ett påsk skämt)

 10. Genom en blogg eller flera?

  Tror det finns flera stycken här som lever av sina siter, fler än som bara ”bloggar”. En blogg att livnära sig på, tror jag inte, och det är heller inget bra sätt att bygga en business på. Det blir ingen ”riktig business”, ingen kundlista man bygger upp.

  Men, det går ju under en tid att livnära sig på …

  du skrev ”bloggnätverk”, och det kan ju betyda väldigt mycket … :-)

 11. Jag bockar! :) Numera står Tailsweep för ungefär 30 procent av intäkterna. Jag har börjat lära mig arbeta med affiliteprogram, så de har en stor del av kakan numera. Tyvärr tar det sån tid att jag inte har möjlighet att jobba med dem bättre. Men det går åt rätt håll!

  Vill du ha statistik, info eller något annat så är jag rätt öppen med sådant. Bara droppa ett mail!

 12. Tack gubbar för kommentarerna.
  Man kanske borde prova Tailsweep och lite annat då om man skulle satsa lite mer på bloggandet. Har planerat att skala ner lite andra grejer så man kan blogga lite mer. Inte för att tjäna pengar på det för det vet jag är svårt. Det är mest en uppskattad bonus. Men mest för att det är kul. Man ska göra det man tycker är kul :) Då brukar det alltid bli bra i slutändan..

  Tkj: Är inte sådär supervikitgt med exakta siffror, men det där med att du får 30% från TS är ett bra riktmärke, tack :) Jag trodde faktiskt att TS gav mycket mindre. I övrigt är det väl Adsense som är det stora ägget för de flesta bloggare. Kommer säkert förbli så en tid framöver också.

 13. Jag kollade lite siffror och ungefär så här ligger snittet på en månad:

  Tailsweep: 25000
  AdSense: 15000
  Affiliateprogram: 25000

  Mellan tummen och pekfingret. :) Det varierar ju så klart en del, men där nånstans har det legat den sista tiden. Så, visst, det går att leva på att blogga i Sverige!

  Av olika anledningar så har jag dock kvar mitt jobb tills vidare, bland annat pga bebis på väg, sjukskriven hustru med svår foglossning och väldigt trevliga arbetskamrater på First. Plus att jag är en obotlig arbetsnarkoman, haha! ;)

  Tailsweep är hur som helst väldigt duktiga. Kanske jag har haft tur och träffat en väldigt attraktiv målgrupp, men det har fungerat ypperligt. Ytterst trevliga och kompetenta människor där.

  (PS. Jag listade inte siffrorna ovan för att skryta, utan för att peppa andra. DS)

 14. Först vill jag säga att jag tycker att det är kul att du är så öppen med siffror Tommy, annars är allt så väldans ”hemligt” ofta inom IT-branschen. Kul med något konkret! 65k/månad är bra pengar, men då är du en av de i Sverige med den bättre trafiken på sin blogg helt klart. Hur många svenska bloggare tror ni tjänar 25 000+ på sina bloggar per månad? Med tanke på att det finns ett oerhört antal människor som bloggar i Sverige idag, mer eller mindre seriöst och aktivt då såklart som med det mesta.

  Något annat som jag finner intressant är hur mycket man tjänar per besökare…inkomster/besökare vill säga. Jag kollade för egen del och nu låg det på ett ungefär 20 öre per besökare.

 15. Bra jobbat där Thommy. Du måste vara ett av få svenska bloggproffs. För såvida du tjänar mer på bloggandet än arbetet så anser jag att du är ett bloggproffs.

 16. Vad kul ändå, att man kan tjäna pengar på en sådan sak. Men du, är det okej att mejla lite frågor till dig, du verkar ju veta ett och annat? =)

  kram
  Joanna

 17. Kul att folk kan tjäna pengar på att blogga. Jag är en av dom som bloggar och inte får in en enda krona trots alla konstens regler som jag har följt och följer. Jag tillhör alltså en av dom som misslyckas totalt att ens tjäna en enda liten krona. Jag borde hamna på toppen av något och visa upp som ett varnande exempel..
  Har du tid o lust o kan o vill så får du jätte skriva en rad och förklara vad jag har gjort för fel med mig blogg.
  Jag skulle verkligen uppskatta det…
  Hälsningar Michelin

Kommentera