Kategorier
Wordpress

WordPress plugin – Länka inte till 404-sidor och snappade domäner

Alla som bloggat med WordPress under en längre tid upptäcker ofta vid kontroll att gamla inlägg från flera år tillbaka har riktigt dåliga externa länkar. Vid tillfället man placerar länken så är den relevant och pekar till en bra sida med relevant innehåll. Men.. åren går och man upptäcker att flera av sajterna man länkat till nu visar statuskod 404 eller trenolletttas mot obskyra MFA-bloggar. Det är inte så konstigt att detta händer. Bloggare och Webmasters som är aktiva har helt enkelt inte tid eller ork att gå igenom alla gamla bloggposter för att kontrollera att alla gamla länkar som placerats pekar rätt.

Vanliga anledningar till varför ofta gamla utlänkar pekar fel.

Detta är också anledningar till varför du bör inaktivera dessa länkar.

  • Domänen har gått ut och inget innehåll visas
  • Domänen har gått ut och någon har snappat den och installerat en MFA/SEO-blogg med länkar till SEO-kunder eller liknande.
  • Domänen har gått ut och någon har pekat om den till en annan orelaterad webbsida.
  • Sidan som länkats till har bytt URL och ägaren har inte pekat om.

Lösningen

Som tur är finns det sätt att lösa detta automatiskt genom att tanka hem en plugin till WordPress. Ladda ner Broken link checker som hjälper dig att sortera länkarna. Ett snabbt sätt att enkelt rensa upp bloggen och göra den lite bättre helt enkelt. Det finns många alternativ i pluggen och du kan välja att ”unlinka” döda länkar direkt genom menyn.

Kolla dina länkar med Broken link checker

Kategorier
Wordpress

Lägg in en Google +1 knapp i WordPress

Tips på ett trevligt WordPress plugin som visar Googles +1 knapp, en facebook like-knapp och en Twitter-knapp.

Nu när Google +1 har kommit så är det säkert flera bloggare som är sugna på att lägga till en +1 knapp i sin WordPress blogg. Vill du hämta koden direkt från Google så hämtar du den här.

Eller så kan du slå flera flugor i en smäll och installera Social share här. Det den gör är att den som default visar 4 knappar: +1, FB, Twitter och Stumbleupon. Nu är ju inte Stumbleupon så vanligt i Sverige och som tur är så går det att välja att inte visa denna knapp. Du kan också ersätta Stumbleupon knappen med en egen knapp som exempelvis Pusha.se, Delicious eller liknande.

Så här ser Social Share ut på bloggen:

Social Share
Social Share

För att ersätta Stumbleupon-knappen går du in i plugin-foldern och redigerar filen tf_display.php.

Ersätt stumbleupon-koden med din egen. Ett exempel för en pushaknapp:

<a href="http://www.pusha.se/posta?url='.$post_link.'" target="_blank" title="pusha"><img src="http://static.pusha.se/60x16-blue.gif" alt="Pusha" /></a>

För att redigera bredden på boxen så ändrar du width i css-koden som finns i samma fil. Resten av inställningarna finns i Plugin/settings i admin-menyn i kontrollpanelen på din WordPress blogg. Där kan du ändra färg och även vilka sidtyper som boxen skall visas på.