WordPress plugin – Länka inte till 404-sidor och snappade domäner

Alla som bloggat med WordPress under en längre tid upptäcker ofta vid kontroll att gamla inlägg från flera år tillbaka har riktigt dåliga externa länkar. Vid tillfället man placerar länken så är den relevant och pekar till en bra sida med relevant innehåll. Men.. åren går och man upptäcker att flera av sajterna man länkat till nu visar statuskod 404 eller trenolletttas mot obskyra MFA-bloggar. Det är inte så konstigt att detta händer. Bloggare och Webmasters som är aktiva har helt enkelt inte tid eller ork att gå igenom alla gamla bloggposter för att kontrollera att alla gamla länkar som placerats pekar rätt.

Vanliga anledningar till varför ofta gamla utlänkar pekar fel.

Detta är också anledningar till varför du bör inaktivera dessa länkar.

  • Domänen har gått ut och inget innehåll visas
  • Domänen har gått ut och någon har snappat den och installerat en MFA/SEO-blogg med länkar till SEO-kunder eller liknande.
  • Domänen har gått ut och någon har pekat om den till en annan orelaterad webbsida.
  • Sidan som länkats till har bytt URL och ägaren har inte pekat om.

Lösningen

Som tur är finns det sätt att lösa detta automatiskt genom att tanka hem en plugin till WordPress. Ladda ner Broken link checker som hjälper dig att sortera länkarna. Ett snabbt sätt att enkelt rensa upp bloggen och göra den lite bättre helt enkelt. Det finns många alternativ i pluggen och du kan välja att ”unlinka” döda länkar direkt genom menyn.

Kolla dina länkar med Broken link checker

Lägg in en Google +1 knapp i WordPress

Tips på ett trevligt WordPress plugin som visar Googles +1 knapp, en facebook like-knapp och en Twitter-knapp.

Nu när Google +1 har kommit så är det säkert flera bloggare som är sugna på att lägga till en +1 knapp i sin WordPress blogg. Vill du hämta koden direkt från Google så hämtar du den här.

Eller så kan du slå flera flugor i en smäll och installera Social share här. Det den gör är att den som default visar 4 knappar: +1, FB, Twitter och Stumbleupon. Nu är ju inte Stumbleupon så vanligt i Sverige och som tur är så går det att välja att inte visa denna knapp. Du kan också ersätta Stumbleupon knappen med en egen knapp som exempelvis Pusha.se, Delicious eller liknande.

Så här ser Social Share ut på bloggen:

Social Share
Social Share

För att ersätta Stumbleupon-knappen går du in i plugin-foldern och redigerar filen tf_display.php.

Ersätt stumbleupon-koden med din egen. Ett exempel för en pushaknapp:

<a href="http://www.pusha.se/posta?url='.$post_link.'" target="_blank" title="pusha"><img src="http://static.pusha.se/60x16-blue.gif" alt="Pusha" /></a>

För att redigera bredden på boxen så ändrar du width i css-koden som finns i samma fil. Resten av inställningarna finns i Plugin/settings i admin-menyn i kontrollpanelen på din WordPress blogg. Där kan du ändra färg och även vilka sidtyper som boxen skall visas på.

För dig som gillar WordPress – Plugins och allmäna tips

Alla som har provat gillar WordPress. För dig som är nybörjare rekommenderar jag att du läser mitt gamla inlägg om hur man skapar en blogg. Till dig som kan grunderna men ännu inte har läst om hur man sökmotoroptimerar en WordPress installation kanske min guide SEO för WordPress kan vara något.

Nu på senare tid så används inte bara WordPress av hobbybloggare utan det kan användas som grund till det mesta. För att ta några exempel på vad man kan göra med WordPress som grund kan ni ta en flukt på: Taffel, Lokaler eller Kolgrill.se för att se hur kreativ man kan vara.

Jag tänkte tipsa om några bra plugins som man kan använda till WordPress. Det finns ju som bekant tusentals plugins till WordPress så om ni har en favorit kan ni gärna tipsa här så kanske jag kan ta med den i kommande inlägg.

Jag tänkte dock ge några snabba tips först på lite smågrejer som jag upptäckte när jag installerade senaste versionen av WordPress 2.5. Jag har tidigare installerat alltför många plugins på denna blogg, inte för att jag behövde det utan mest för att få inspiration och se vilka möjligheter som finns. Nackdelen med att modifiera sin installation allt för mycket är att det kan uppstå problem längre fram då WordPress hela tiden uppgraderas. Tänk även på att vissa plugins fyller upp din databas med en massa skräp så försök att välja plugins som kommer från trovärdiga källor. Detta för att kunna få tillgång till nya versioner av dina plugins samt att förhoppningsvis få dom kompatibla med kommande WordPress versioner.

Användbara plugins till WordPress.

  • Related posts (skapar en lista med relaterade inlägg via Tags)
  • XML Sitemap Generator (skapar en .xml sitemap kompatibel med Google Webmastr Central)
  • Wassup plugin (se vad dina besökare gör live)
  • Theme Test Drive (testkör dina mallar medans dina besökare ser standardmallen)
  • WP-Cache (snabbar upp din WP-installation)
  • CformsII (kontaktformulär som inte skapar allt för mycket problem)

För att själv söka efter plugins så kan du börja med att leta här på WordPress plugin sektion. Allt går att hitta. Längre fram är det tänkt att jag kommer skriva ett längre inlägg om plugins där jag täcker in allt från SEO till användarvänlighet och mycket mer.

Kommentera gärna och lämna gärna URL till den plugin du tycker är bäst :)

Översättning a´la Taranga

Det finns en hel del olika verktyg för översättning av webbsidor på nätet. Ska man översätta enstaka ord eller uttryck så fungerar tjänster som Lexin Svenskt-engelskt lexikon väldigt bra.

Ska man översätta hela stycken av text så finns det massvis med sidor och hjälpmedel för att få sig en översatt version. Som exempelvis denna Systran Box. Där kan man översätta hela stycken från Svenska till engelska och tvärtom. Själva översättningen är ju lite sisådär men huvudsaken är att man fattar poängen och inte att det blir perfekt översatt. Vill du ha en seriös översättning så är det enda alternativet jag vet att hyra en översättare helt enkelt.

Nu finns det en WordPress plugin som jag hört är riktigt bra som kom för ett tag sen. Kolla på blogpunktaranga punkt com så får ni se den i action. 14 språk ska den stödja och vad den gör är att den lägger den översatta sidan på en ny URL. Om man skriver en bloggpost som får URL´n www./nyurl/ så kommer översättningen hamna på www./nyurl/en/ för den engelska versionen. Det verkar ju rätt intressant och värt ett försök.
Som det ser ut nu så är denna plugg bra både för användarna och samtidigt bra för SEO/synlighet.

De besökare som inte kan läsa svenska kan ändå få en hyfsat bra översatt version av innehållet på din sida och du får äran att ha dessa som besökare. :) Låter väl som en bra deal för båda.
Visst har man experimenterat med detta förr men den här nya Taranga pluggen verkar lovande.

Kommentera gärna vilka lösningar ni har för översättning!